Ex -Yu

Dačić: Grenelova objava odslikava stav Srbije godinama unazad

Dačić: Grenelova objava odslikava stav Srbije godinama unazad
Foto: Tanjug | Dačić: Grenelova objava odslikava stav Srbije godinama unazad

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras povodom objave specijalnog predstavnika Bijele kuće Ričarda Grenela da je dobio uvjeravanja od Beograda da će se privremeno zaustaviti kampanja povlačenja priznanja, a od Prištine da će prestati njeni zahtjevi za članstvo u međunarodnim organizacijama, da je to bio stav Srbije godinama unazad.

"Ako je tačno ono što je specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio na Twitteru, to znači da je od Prištine dobio uvjeravanja da će zaustaviti kampanju za priznavanje Kosova i zahtjeve za članstvo u međunarodnim organizacijama, a to je bio stav Srbije koji je godinama unazad iznosio predsjednik Aleksandar Vučić", rekao je Dačić.

U izjavi povodom objave Grenela da bi predstavnici Beograda i Prištine mogli da se sastanu u Bijeloj kući, u Vašingtonu, 27. juna, on je ponovio da Srbija može privremeno da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja samo ako Priština zaustavi kampanju za priznavanje i učlanjenje u međunarodne organizacije.

"Problem je, međutim, što mi Albancima u Prištini ništa ne vjerujemo, jer su uvijek do sada lagali i vukli jednostrane poteze. Kao kad su potpisali Briselski sporazum, a već sedam godina odbijaju da formiraju Zajednicu srpskih opština", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da ako je tačno to što je Grenel objavio, Beograd očekuje da Priština odmah povuče zahtjeve za članstvo koje je podnijela u međunarodnim organizacijama.

"Kao što su učinili pre neku nedelju u Eurimažu, organizaciji pod okriljem Saveta Evrope. Onda ćemo videti da li misle ozbiljno, ili je ovo još jedan trik", rekao je Dačić.

Grenel je objavio na Twitteru da je dobio uvjeravanja od vlada u Prištini i Beogradu da će se privremeno zaustaviti kampanje priznanja, odnosno njegovog povlačenja, kao i odustajanje Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se predstavnici dvije strane sastali 27. juna u Vašingtonu, gdje bi razgovarali o dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije