Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Dačić: Hrabra odluka Švedske akademije da nagradi Handkea

Dačić: Hrabra odluka Švedske akademije da nagradi Handkea
Foto: Tanjug arhiva | Dačić: Hrabra odluka Švedske akademije da nagradi Handkea
Srna

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je izuzetno hrabra odluka Švedske kraljevske akademije da nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, budući da je on našao hrabrosti da iz drugačijeg ugla piše o građanskom ratu u Jugoslaviji.

"Privilegija je čestitati dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, a posebna privilegija je čestitati onima koji su uspeli da se otmu u turbulentnim vremenima jednoumlju i svaljivanju krivice na jedan narod", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić je podsjetio da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost i Vinston Čerčil "za umješnost u iznošenju istorijskih i bibliografskih opisa kao i za briljantno govorničko umijeće koje je koristio u odbrani uzvišenih ljudskih vrijednosti".

On je dodao da je dobitnik Nobela za književnost i Ginter Gras, koji je priznao da je kao mladić posljednjih nekoliko mjeseci Drugog svjetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama.

"Nadam se da će i u budućnosti Švedska akademija i Fondacija Nobel imati snage za dodelu Nobelove nagrade svima koji pokažu hrabrost u odupiranju jednoumlju, smelost u istraživanju i sagledavanju ljudskih i istorijskih priča o kojima pripovedaju", istakao je Dačić.

On je izrazio nadu da će ove institucije imati i snage da prepoznaju pripovjedače koji donose novine i različitost u svojim djelima, a samim tim i slobodu toliko potrebnu ljudskom rodu.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Peteru Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako je obrazloženo, njegovog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja."

Handke je poznat po podršci Srbiji i Srbima i zbog stava da krivicu za rat ne treba svaljivati na srpsku stranu.

Djelu Novelove nagrade za književnost Handkeu oštro su kritikovali Albanci, Bošnjaci, hrvatsko Ministarstvo spoljih poslova i Američko udruženje književnika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije