Ex -Yu

Dačić: I ove godine biće povlačenja priznanja Kosova

Dačić: I ove godine biće povlačenja priznanja Kosova
Foto: Tanjug | Dačić: I ove godine biće povlačenja priznanja Kosova

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da će i ove godine biće još povlačenja priznanja Kosova.

"Kada smo krenuli u diplomatsku ofanzivu 117 zemalja je bilo priznalo Kosovo. Sada je ta brojka na 97", rekao je sinoć Dačić u emisiji "Ćirlica" na TV Hapi i podvukao da je loše bilo što nisu imali diplomatske odnose sa nekim zemljama.

Ministar dodaje da je Marinika Tepić napravili veliki problem kada je pričala da je Srbija plaćala pojedinim zemljama da bi povukli priznanje Kosova.

Analizirajući današnju politiku Mila Đukanovića, šef diplomatije je citirao izjave sadašnjeg predsjednika Crne Gore, koji je, kako je naveo, 1990. godine izjavljivao da su Crnogorci ponosni na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost.

Napominje da u Crnoj Gori Srbi dobijaju otkaze jer su Srbi i samo zato što se izjašnjavaju kao Srbi.

U prilog ovoj konstataciji ukazuje i na podatke.

"U Crnoj Gori je 29 odsto Srba. A samo njih pet odsto radi u državnoj administraciji. Dobijaju otkaze kada se izjasne kao Srbi. Pa i brat mog šefa obezbeđenja, koji je iz Bijelog Polja, dobio je otkaz jer se izjasnio kao Srbin. To je progon srpskog naroda", kazao je Dačić.

Navodi da je cilj da na sljedećem popisu bude što manje Srba, a 2003. godine ih je bilo 32 posto, a sada 29 posto.

Mi moramo da postavimo naš cilj. Naš cilj je da zaštitimo srpski narod, da imaju pravo na svoj identitet, da se slobodno izražavaju kao Srbi gdje god da su na svijetu, istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je ocijenio da je godina za nama bila teška na mnogim poljima, i to ne samo za Srbiju, već u međunarodnim odnosima, gdje je bilo tektonskih poremećaja.

On je naveo da je u svijetu zabilježeno mnogo promjena - SAD i EU više nisu na istoj strani, jer se po mnogim pitanjima na različitim stranama, SAD su shvatile da im je Kina glavni suparnik, dešavao se Brexit, transformacija EU.

"I u ovakvom svetu, mi smo tražili mesto za našu Srbiju", naglasio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije