Ex -Yu

Dačić: Izetbegović, Milanović i Mesić saglasni samo da su protiv Srbije

Dačić: Izetbegović, Milanović i Mesić saglasni samo da su protiv Srbije
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL | Dačić: Izetbegovi, Milanović i Mesić saglasni samo da su protiv Srbije

BEOGRAD - Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocijenio je da se lider SDA Bakir Izetbegović nije slučajno sreo nedavno u Zagrebu sa bivšim i sadašnjim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem i Zoranom Milanovićem, te da na to skupu nisu mogli ništa da usaglase, osim da su protiv Srbije.

"Oni imaju velike probleme u odnosima između Hrvata i Bošnjaka... Na ovom skupu nisu mogli ništa zajedno da usaglase, osim da su protiv Srbije. A što se tiče njihovih problema i odnosa, izgleda da im to nije bitno", rekao je Dačić za TV Pink.

Jedino im je, kaže Dačić, izgleda zajednička stvar da su, eto, malo popričali protiv Srbije, vjerovatno protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je stalna tema.

Dačić kaže da je Izetbegović kao predsjednik jednog doma parlamenta BiH, prije tog sastanka u Zagrebu, bio u Sloveniji na skupu predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana i da je govorio da će da svrati u Zagreb.

"Ali nisam bio svestan s kim će sve da se sretne. Učešće Mesića u svemu tome je potpuno jedna suluda stvar. Ne razumem kako to može da doprinese ukupnoj stabilnosti u regionu. Naprotiv, nemaju oni ništa da šalju mirovne poruke", rekao je Dačić.

On je podsjetio da je Hrvatska zvanično opomenuta više puta i čak se vodio i proces u kojem se pominje agresija Hrvatske na BiH, kao i da je Hrvatska imala zvanično svoju vojsku koja je prešla u hrvatski dio BiH i ratovala protiv vojnih jedinica BiH.

"Oni se međusobno tuže, osporavaju, Hrvatska pravi most, a u BiH kažu da im to narušava tetorijalni integritet, imaju nerešeno na stotine kilometara granice između BiH i Hrvatske, svašta ima. Tu je i Željko Komšić kao 'hrvatski član' Predsedništva, Izborni zakon koji Hrvati osporavaju, pa Hrvati traže treći entitet u BiH", naveo je Dačić.

Komentarišući ocjene medija u regionu da je susret u Zagrebu Milanovića i Mesića sa Izetbegovićem u funkciji predizborne kampanje, Dačić je istakao da to više nije izborna kampanja, nego kliše.

"To je postao kliše, model ponašanja u nekim centrima u regionu, kao što su Zagreb, Sarajevo kad je reč o Bošnjacina, u jednom delu političke javnosti u Podgorici, a da se ne govori o Prištini i Tirani, pa čak i u Skoplju, Severnoj Makedoniji", dodao je Dačić.

On je napomenuo da je rekao predstavnicima Sjeverne Makedonije da toj zemlji jedino ne prijeti opasnost od Srbije, ali da su Makedonci sve radili suprotno svojim interesima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije