Ex -Yu

Dačić: Jedna država povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Dačić: Jedna država povukla priznanje nezavisnosti Kosova
Foto: N.N. | Dačić: Jedna država je povukla priznanje nezavisnosti Kosova

BEOGRAD - Vicepremijer i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je Surinam povukao odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

On je istakao da je dobio obavještenje o tome od Ministarstva spoljnih poslova te države “poslijie dugotrajnog rada i mnogih razgovora“.

“Nota o povlačenju odluke i priznanju nezavisnosti Kosova je stigla 30. oktobra. Ova odluka pokazuje da se mora istrajavati, razgovarati sa svima, ako mislimo da Kosovo bude nacionalni interes“, rekao je Dačić.

On je istakao i da je do avgusta 2012. godine više od 80 zemalja priznalo “države Kosovo“, a za vrjeme njegovog mandata “samo pet“.

“Ovo pokazuje da nije sve gotovo, kao što neko govori. Nisam siguran da će u Prištini objaviti ovu vest. Ovo je veoma važan događaj koji zavređuje posebnu oažnju, a ne da se o tome priča na nekim drugim događajima“, navodi Dačić.

Prema njegovim riječima, ova odluka nije presedan, dešavalo se i ranije, ali ne često.

“U slučaju Kosova to je bilo sa Sao Tome i Principe, poslije smjene vlasti. Nismo ovo uradili parama – para nema, nismo pritiscima – nemamo čime da pritiskamo, ali moramo da istrajemo. Žao mi je što priznali Kosovo mnogi koji su nam bili prijatelji za vrijeme Josipa Broza Tita, ali smo se mi više bavili neprijateljima“, istakao je Dačić.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije