Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Dačić: Nismo se mešali u izbore, da jesmo, rezultat bi bio ubedljiviji

Dačić: Nismo se mešali u izbore, da jesmo, rezultat bi bio ubedljiviji
Foto: Tanjug/AP | Dačić: Korak napred ili debakl - zavisi šta je ko očekivao
Tanjug

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je danas da se Srbija nije miješala u unutrašnju politiku Crne Gore, navodeći da bi rezultati izbora bili mnogo ubjedljiviji da jeste.

"Mi se nismo mešali, da smo se mešali, to (rezultati izbora) bi bilo mnogo ubedljivije", rekao je Dačić za RTS i istakao da vlast u Crnoj Gori nikako da svati da "problem" nije Srbija niti Srbi u Crnoj Gori, već njihovi građani.

On je naveo da niko nije čuo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ili njega da govore za koga treba da se glasa u Crnoj Gori, ali da su čuli Edija Ramu, Ramuša Haradinaja, muslimanske lidere iz regiona...

"Ne smeta im četvorougao Tirana - Priština - Skoplje - Podgorica, a smeta im velikosrpski trougao Banjaluka, Beograd, Podgorica? Nije mešanje u unutrašnje poslove kada Edi Rama pozove da se glasa za Mila? Mi se mešamo u unutrašnje stvari Crne Gore? Pa da li smo mi priznali nezavisnost Boke Kotorske ili oni Kosova, mešajući se najdirektnije u unutrašnje stvari države Srbije", rekao je Dačić.

On je naveo da je albanski ministar tri dana bio u Bujanovcu, Preševu i Medveđu uoči izbora u Srbiji, lobirajući, kao i da su predstavnici Mađarske, Viktor Orban i Peter Sijarto dolazili da "pomognu" Mađarima, te upitao šta bi bilo da je Vučić otišao da lobira za Srbe u Crnoj Gori.

"Oni nikako da shvate da problem nije Srbija niti Srbi u Crnoj Gori, već njihovi građani", rekao je Dačić.

On je naveo da su rezultati izbora apsolutno pokazali narodnu volju da DPS ode sa vlasti ističući da je za to kriv Milo Ðukanović i vladajuća partija jer su stvorili takvu atmosferu.

"Nisu mogli Srbi sami da dođu do ovog rezultata", rekao je Dačić.

Upitan kako i da li sarađuje s crnogorskom opozicijom, Dačić je rekao da Srbiju ne zanima ko je na vlasti u Crnoj Gori, kakva im je spoljna politika i slično, već samo položaj Srba i srpski identitet.

"Sve drugo spada u stvar unutrašnje politike", naglasio je Dačić.

On je istakao i da je neminovno da se razgovara i sa novim političkim akterima na crnogorskoj sceni.

Na pitanje poteže li vlast u Crnoj Gori posljednju kartu izazivanjem nacionalnih sukoba, Dačić je odgovorio da je važno da se u toj zemlji što prije formiraju novi organi vlasti.

O sastanku u Bijeloj kući

Dačić je danas poručio da to da li će sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Bijeloj kući biti veliki korak naprijed ili debakl u dijalogu zavisi od toga šta je ko očekivao od sastanka, ističući da je Srbija za dogovor i pregovore, ali ne i za ultimatum.

"Pritisci na državu i na čoveka lično će biti veliki, s ucenama, pretnjama za njegovu budućnost i celu državu, ali znam i kako Aleksandar Vučić na to reaguje. Tako da nikome ne savetujem da u slučaju Srbije i Vučića krene putem ultimatuma, to nije put za rešavanje problema, jesmo za razgovore i dogovore, ali ne prihvatamo ultimatume", poručio je Dačić.

Dačić je za RTS rekla da se tokom pripreme sastanka govorilo samo o oblikovanju ekonomskog okvira, odnosno o infrastrukturi, uspostavljanju slobode kretanja robe, ljudi, kapitala, ali da su iznenađenja moguća.

"Ako neko očekuje da to bude spektakularni sastanak, da se priča o statusu pojavi u političkom okviru, tu su stvari nepripremljene. Ako neko misli da će kroz skrivenu agendu da izvrši pritisak na Srbiju, ako do toga dođe predsednik Aleksandar Vučić će, siguran sam, odgovoriti onako kako je u najvećem državnom i nacionalnom interesu", rekao je Dačić.

Navodeći da politički sporazum nije pripremljen, Dačić je rekao da i Vučić očekuje iznenađenja na sastanku, ali i da kosovsko pitanje može biti riješeno samo kompromisom.

Na pitanje da li je predstojeći sastanak najteži kad je riječ o kosovskom pitanju, Dačić je rekao da je i sam sa Vučićem učestvovao na sastancima i da zna kako izgledaju pritisci na srpsku delegaciju.

"Pritisci na državu i na čoveka lično će biti veliki, sa ucenama, pretnjama za njegovu budućnost i celu državu, ali znam i kako Vučić na to reaguje", poručio je Dačić.

On je rekao da će Džerad Kušner, zet i bliski saradnik Donalda Trampa, biti na sastanku, a da je najavljeno da bi potpredsjednik SAD Majk Pens ili i sam predsjednik Donald Tramp mogli da prisustvuju finalizaciji sporazuma u ekonomiji.

Dačić je istakao da zemlje EU ne gledaju blagonaklono na to što radi SAD jer misle da to treba da radi EU.

"S druge strane, ne može Srbija da ispravlja stvari u međunarodnom poretku, mi ćemo učestvovati u svim aktivnostima koje idu ka rešavanju problema, svi smo svesni da Brisel vrši medijaciju u dijalogu Beograda i Prištine, po rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali i da rešenje mora da prođe kroz SB UN", rekao je Dačić.

On je zaključio da se ranije u Vašington nije išlo da se razgovara, već samo na pritisak da Srbija prizna Kosovo, a sada se ide da se traži kompromis.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije