Ex -Yu

Dačić: Polako se gubi smisao postojanja OEBS-a

Dačić: Polako se gubi smisao postojanja OEBS-a
Foto: Tanjug / AP | Dačić: Polako se gubi smisao postojanja OEBS-a
Nezavisne novine

​LOĐ - Polako se gubi smisao postojanja jedne ovakve organizacije kakva je OEBS, ocijenio je danas šef diplomatije Srbije, Ivica Dačić, koji u poljskom gradu Lođu učestvuje na 29. Ministarskom savjetu OEBS-a.

Dačić je postavio pitanje svrhe postojanja ovakvi međunarodnih foruma kada na njemu ne učestvuju svi predstavnici, aludirajući na to da je Poljska zabranila dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

"OEBS nije isti bez svih država, od Vankuvera do Vladivostoka. Mislim da polako prelazimo granicu svrhe postojanja jedne ovakve organizacije, gdje niko nikoga ne sluša i gdje nijedna odluka nije obavezujuća, gdje na kraju krajeva nikakve odluke i ne mogu da budu donijete, jer je za to potreban konsenzus. To je jedna potpuna paraliza rada međunarodnih organizacija", istakao je Dačić.

Šef diplomatije Srbije je kazao da je spreman da aplaudira kada se sa samitu bude govorilo da su Krim i Donjeck dio Ukrajine i ističe da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

"Ja ću reći da je Kosovo Srbija, ali nisam siguran da ću dobiti isti aplauz. To dovoljno govori o dvostrukim standardima", naglasio je Dačić.

Podsjetio je da je bivša SFRJ bila zemlja osnivač OEBS-a i ocijenio da bi govor, koji je u Helsinkiju 1975. godine održao Josip Broz Tito, i dalje bio aktuelan.

"Glavna poruka je detant ili popuštanje. Ili će doći do popuštanja ili će doći do svjetskog sukoba. Tu nema nikakve dileme, najveća žrtva će biti građani", kazao je Dačić i dodaje da se Srbija trudi da ne bude dio tih svrstavanja i da "država vodi računa o svojim interesima,“ prenosi "RTV"

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije