Ex -Yu

Dačić: Poslije dokumenata o Srebrenici, pretražiti zapadne arhive

Dačić: Poslije dokumenata o Srebrenici, pretražiti zapadne arhive
Foto: Tanjug | Dačić: Poslije dokumenata o Srebrenici, pretražiti zapadne arhive

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi istoričari iz Srbije, nakon objavljivanja britanskih dokumenata o događajima u Srebrenici, trebalo sada da se posvete izučavanju britanskih i arhiva ostalih zemalja o tom periodu.

"Neće nama sami Englezi, Amerikanci, pa čak i Rusi dati sve te stvari. To mora neko iz Srbije da ide i da proučava, da traži", rekao je Dačić.

On je istakao da u tim arhivama ne postoje podaci samo o Srebrenici, te dodao da su prije Srebrenice bili i slučajevi "Markale" i "Vaso Miskin" (slučajevi tokom rata u Sarajevu, kada su od granata poginuli civili, za šta su optuženi Srbi).

"Gde su austrijski, nemački, engleski, mađarski arhivi, šta je sa ruskim arhivima vezano za taj period?", izjavio je Dačić za Televiziju "Hepi".

On je dodao da se na osnovu toga piše istorija, ali da još nije sve za istoriju jer su i dalje sve te stvari aktuelne i o tome se raspravlja i donose odluke, te ocijenio da bi veliki broj odgovora na ova pitanja mogao da se sazna kada se pogledaju arhive.

Dačić je kao primjer naveo Dejtonski sporazum i upitao da li je tadašnji američki zvaničnik Ričard Holbruk stvarno obećao (tadašnjem predsjedniku Republike Srpske) Radovanu Karadžiću da neće ići u Hag, a (adašnjem predsjedniku SR Jugoslavije) Slobodanu Miloševiću da Amerika neće priznati Kosovo, ako se dopusti ulazak verifikatora na područje Kosova i Metohije.

Dačić je rekao da Srbija nema originalni primjerak Dejtonskog sporazuma sa potpisom Miloševića, te dodao da mu je rečeno da je to uništeno u nekoj poplavi u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, ali da ima kopiju.

On je naveo da su vrlo bogate američke arhive i da se možda iz njih nekada sazna da li je Holbruk nešto obećao Miloševiću.

"Kroz arhive se vidi i raspad Jugoslavije. Iz američke arhive će se sve videti jer Amerikanci sve razgovore snimaju, ako je Holbruk zaista nešto obećavao Miloševiću. Miloševiću je on obećao ako se puste verifikatori / verifikaciona misija/ na Kosovo i to pitanje počne se rešavati, da Amerika nikad neće priznati Kosovo", dodao je Dačić.

On je naveo da mu je pokojna Miloševićeva sekretarica rekla da je Holbruk čak i potpisao neki papir, ali da niko nema taj papir.

"Sve Miloševićeve stvari su posle hapšenja zaplenili, čak su mu i orden uzeli. Porodica Milošević nema nikakvu arhivu, zato što je kada je Milošević uhapšen došla policija i sve odnela", rekao je Dačić.

On je naveo da je Ministarstvo spoljnih poslova sa Narodnom bibliotekom Srbije pokrenulo akciju da se digitalizuju svi međunarodni ugovori, što je veoma bitno da bi se sačuvalo za istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije