Ex -Yu

Dačić: Priština nema nikakve šanse za prijem u Interpol

Dačić: Priština nema nikakve šanse za prijem u Interpol
Foto: Tanjug | Dačić: Priština nema nikakve šanse za prijem u Interpol

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Priština nema nikakve šanse za prijem u Interpol, a srpske diplomate širom svijeta iz Ministarstva spoljnih poslova dobile su izričitu direktivu da ulože sve napore kako bi se osujetili pokušaji Kosova da postane članice te međunarodne policijske organizacije.

"Kosovo nema nikakve šanse za prijem u Interpol, doživeće katastrofu", rekao je Dačić za "Politiku", uoči današnjeg početka zasjedanja Generalne skupštine Interpola u Čileu.

"Večernje novosti" su imale uvid u otvoreni telegram koji je iz Ministarstva spoljnih poslova poslat svim srpskim diplomatskim predstavništvima, i u kojem je Ivica Dačić pod oznakom "vrlo hitno" poslao jasne instrukcije.

U telegramu se naglašava da su spriječavanje daljih priznanja nezavisnosti Kosova i povlačenje postojećih, kao i onemogućavanje prijema Prištine u međunarodne organizacije, pitanja od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni spoljnopolitički prioritet na kojem je angažovano čitavo srpsko rukovodstvo.

"U svetlu predstojećeg zasedanja Generalne skupštine Interpola u Santjagu, trenutno je apsolutni prioritet nastavak intenzivnog angažovanja diplomatsko-konzularne mreže kod svih članica", navodi se u telegramu.

U dopisu Dačića se dodaje da je u slučaju da GS Interpola bude odlučivala o zahtjevu Prištine za prijem, Srbiji važan glas svake države.

"Pojačani angažman neophodan je kod država čiji stavovi nisu čvrsti po pitanju podrške našoj poziciji", navodi se u dopisu ministra Dačića, prenose "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije