Ex -Yu

Dačić: Prvo rešiti takse

Dačić: Prvo rešiti takse
Foto: N.N. | Dačić: Prvo rešiti takse

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je, povodom izjave komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana da bi razmjena teritorija mogla da bude dio sporazuma Beograda i Prištine, da prvo treba riješiti problem prištinskih taksa na robu iz centralne Srbije i BiH, pa da se onda vidi šta dalje.

On je nagasio da Srbija čeka da Priština načini prvi potez.

"Prvo neka reše takse, pa onda da vidimo dalje. Sačekajmo da vidimo šta će biti u Berlinu 29. aprila", rekao je Dačić za beogradski "Blic".

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić istakla je da je Hanova izjava ne iznenađuje, jer, kako je navela, od 19. aprila 2013. godine nije sproveden Briselski sporazum, pa se, s obzirom na to da se dijalog našao u ćorsokaku, krenulo u potragu za drugim rješenjima.

Grubješićeva je rekla da ne očekuje da će sastanak u Berlinu donijeti rješenje, ali očekuje da se odblokira dijalog i ukinu prištinske takse.

"Činjenica je da bi sadašnja garnitura želela da se dođe do sporazuma, ali šta će i kako će biti, to niko ne može sa sigurnošću da kaže", rekla je Grubješićeva.

Direktor Centra za regionalizam Aleksanadar Popov smatra da je izjavu Hana "pogurala Amerika", jer se umiješala iskoristivši vakuum koji je napravila EU svojom pasivnošću, pa Brisel pokušava ponovo da pohvata konce.

Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je za "Vašintgon post" da bi pravno obavezujući sporazum dvije strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da "jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije