Ex -Yu

Dačić: Nećemo valjda dočekati da srpske tablice budu nepoželjne u Crnoj Gori

Dačić: Nećemo valjda dočekati da srpske tablice budu nepoželjne u Crnoj Gori
Foto: Tanjug | Dačić: Srbija stoji iza prava Srba u Crnoj Gori

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija čvrsto stoji iza interesa i prava srpskog naroda u Crnoj Gori i da će Beograd reagovati na svaki napad na Srbe.

On je istakao da su problemi u Crnoj Gori, nastali zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nisu inicirani iz Beograda, te pozvao crnogorske vlasti da ih dijalogom riješe sa Srbima u toj zemlji autohtonim narodom, koji trenutno čini oko 29 odsto populacije.

"Mi želimo smirivanje situacije i svesni smo da su problemi nastali donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti", rekao je Dačić novinarima.

On je podsjetio da su vlasti Srbije izrazile žaljenje povodom pokušaja paljenja crnogorske zastave u Beogradu, te upitao - šta je sa reagovanjem crnogorske strane na sinoćenje prebijanje mladića u Podgorici?

"Nećemo valjda dočekati to vreme da će srpske tablice biti nepoželjne u Crnoj Gori?", upitao je Dačić.

Dačić je ukazao da bi problemi sa crnogorskim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti trebalo da budu vjerske prirode, ali ih je Podgorica ispolitizovala.

"Mi uopšte ne osporavamo crnogorsku državnost, ali ako vlast promoviše antisrpski pristup - za to ne može da dobije aplauz iz Beograda", poručio je Dačić.

On je ponovio da će Srbija recipročno odgovoriti i odgovara na sve akte Crne Gore, te negirao medijske navode da srpske i crnogorske diplomate zajednički koriste određene zgrade u svijetu koje pripadaju Srbiji.

Dačić je rekao da je prema "službeniku broj dva" crnogorske Ambasade u Beogradu primijenjena ista mjera koju su prethodno crnogorske vlasti izrekle diplomati istog ranga iz Srbije u Podgorici.

Dačić je prethodno sa predstavnicima beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost potpisao Memorandum o saradnji u oblasti naučne diplomatije, navodeći da je to urađeno kako bi se, kroz takozvanu meku diplomatiju, jače radilo na zaštiti državnih i nacionalnih interesa.

"Otvoreni smo za saradnju sa naučnicima i profesorima iz inostranstva i u drugim oblastima, poput kulture sporta i nauke", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da situaciju u regionu već 30 godina komentarišu i brojni kvazi analitičari, koji, kako je naveo, ne mogu da izađu iz klišea da okrivljuju Srbe za sve što se desi, a među njima ima i albanskih, hrvatskih i bošnjačakih lobista.

On smatra da je neophodno promijeniti takav pristup, ukazujući da je zbog toga i potpisan memorandum o saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije