Ex -Yu

Dačić: U Crnoj Gori da prestanu s optuživanjem Srbije

Dačić: U Crnoj Gori da prestanu s optuživanjem Srbije
Foto: Ilustracija | Dačić: U Crnoj Gori da prestanu s optuživanjem Srbije

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je vlasti u Crnoj Gori da prestanu sa optužbama i notornim lažima da Srbija izaziva krizu u toj zemlji, te naveo da je krajnje vrijeme da se građani Srbije koji su crnogorskog porijekla izjasne o položaju Srba u Crnoj Gori.

Dačić je za "RTS" naveo da se u Crnoj Gori iz godine u godinu ređaju optužbe protiv Srbije za velikosrpske ambicije.

"I ovog puta su pokušali da kažu da Srbija izaziva krizu i da je protiv nezavisnosti Crne Gore, u kojoj se svakodnevno održavaju protestne litije i molebani građana koji su nezadovoljni usvajanjem spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Pozivam ih da prestanu sa tim izrazima koji ne odražavaju realnu situaciju. To su notorne neistine i laži", poručio je Dačić.

Komentarišući optužbe DPS-a čiji je lider Milo Đukanović da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, Dačić je rekao da se Crna Gora ustvari umiješala u unutrašnje stvari Srbije govoreći o "nezavisnom Kosovu".

"Nas ne interesuje kakav će biti državno-pravni status Crne Gore. Nas interesuju prava Srba", rekao je Dačić i dodao da je Vučić iznio zvaničan stav Srbije da čvrsto stoji uz prava srpskog naroda.

Dačić je upozorio da se usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori trasira put da se Srbi odriču svog nacionalnog identiteta.

"Ne znam da li neko može da uporedi položaj Srba u Crnoj Gori sa položajem Crnogoraca u Srbiji", kaže Dačić.

On navodi da je u Crnoj Gori 30 odsto stanovništva srpske nacionalnosti, dok Crnogorci u Srbiji čine 0,5 odsto populacije.

"Ovde je vladala velikocrnogorska agresija. Oni su sa 0,5 odsto vladali Srbijom, od političkih krugova pa do raznih drugih biznisa", ističe Dačić i dodao da to ne znači da Crnogorci u Srbiji ne treba da imaju sva prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije