Ex -Yu

Dačić: Unapređivati sveukupnu saradnju sa Velikom Britanijom

Dačić: Unapređivati sveukupnu saradnju sa Velikom Britanijom
Foto: Tanjug/AP | Dačić: Unapređivati sveukupnu saradnju sa Velikom Britanijom

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je dalje unapređenje sveukupne saradnje sa Velikom Britanijom u prioritetnom interesu Srbije.

U razgovoru Dačića sa specijalnim predstavnikom u britanskoj Vladi za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktima lordom Tarikom Ahmadom od Vimbldona konstatovana je potreba da u narednom periodu budu intenzivirani kontakti na visokom i najvišem nivou i strateški dijalog, te unaprijeđena saradnja na ekonomskom planu.

U okviru pripreme za drugi Globalni samit o sprečavanju seksualnog nasilja u konfliktima razmijenjena su mišljenja u vezi sa ovim važnim pitanjem, a sagovornici su se saglasili da je sprečavanje stigmatizacije žrtava i adekvatno kažnjavanje počinilaca ovih zločina važan element u postizanju pravde, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je prenio podršku nastojanjima Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u oružanim sukobima.

On je istakao da je potrebno učiniti sve da bi bila pružena zaštita, podrška i pomoć svim žrtvama ovog strašnog zločina, ali i spriječene zloupotrebe, manipulacije brojevima žrtava i politizacija.

Dačić je informisao sagovornika o mjerama koje su preduzete na planu primjene rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 "Žene, mir i bezbednost", kao i na planu individualizacije krivične odgovornosti u okviru pravosudnog sistema Srbije.

Lord Ahmad je istakao da će Velika Britanija i nakon "Bregzita" ostati pouzdan partner Srbije, kako na bilateralnom planu, tako i kada je riječ o globalnim izazovima kao što su bezbjednost i klimatske promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije