Ex -Yu

Dačić iskoristio priliku, nekoliko minuta s Lavrovom

Dačić iskoristio priliku, nekoliko minuta s Lavrovom
Foto: N.N. | Dačić iskoristio priliku, nekoliko minuta s Lavrovom

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na kratko je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u Beču.

Oni učestvuju na 24. Savjetu ministara OEBS.

Dačić je, ulazeći u planarnu salu, pred početak sjednice, koju je otvorio predsjedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, iskoristio priliku da nekoliko minuta razgovara sa ruskim kolegom, javlja Tanjugov izvještač.

Inače, glavni grad Austrije danas je centar svjetske diplomatije, pošto se u njemu održava Savjet ministara OEBS na kojem učestvovuje 41 šef diplomatije, među kojima su i američki i ruski, Reks Tilerson i Sergej Lavrov.

Ukrajinska kriza, ali zasigurno i jučerašnja odluka SAD da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela biće glavne teme diskusija na zasjedanju OEBS.

Dačić će, kako je najavljeno, na marginama dvodnevnog skupa imati niz bilateralnih sastanaka sa ministrima država učesnica OEBS.

Austrija, današnjim Savjetom ministara, završava jednogodišnje predsjedavanje OEBS-u.

Zvaničan Beč najavljuje da će Savjet ministara biti u znaku "zajedničkog savladavanja bezbjednosnih izazova".

Na dnevnom redu biće brojne prijetnje po zajedničku bezbjednost, kao što su ukrajinski konflikt, radikalizacija ili terorizam.

Savjet ministara počeće plenarnom sjednicom, na kojoj će se obratiti predsjedavajući Kurc i generalni sekretar OEBS Tomas Greminger.

Nakon toga slijede izjave ministara, a na listi govornika, među najzanimljivijima medijima su Lavrov na trećem mjestu i Tilerson na petom.

Ukrajinska kriza biće na dnevnom redu u petak, u diskusiji koja neće biti otvorena za medije.

Za sada je nejasno da li će Austrija, kao predsjedavajuća, uspjeti da progura zajedničke izjave sa sastanka, a posebno se ne očekuje da će imati uspjeha u postizanju konsenzusa oko zajedničkih zaključaka, kojih nije bilo od 2002. godine.

Pažnja međunarodnih medija biće svakako usmjerena prije svega na Tilersona i Lavrova, koji bi danas trebalo da održe bilateralni sastanak.

Savjet ministara OEBS održava se pod velikim mjerama bezbjednosti, uz angažovanje više od 2.000 policajaca i zatavranje ulica oko palate Hofburg, u kojem je sjedište ove međunarodne organizacije.

Austrija će, predsedavanje OEBS-u, od 1. januara predate Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije