Ex -Yu

Dačić pozvao bugarskog diplomatu da otklone nesporazume

Dačić pozvao bugarskog diplomatu da otklone nesporazume
Foto: Tanjug | Dačić pozvao bugarskog diplomatu da otklone nesporazume

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras da je po njegovom nalogu otpravnik poslova Ambasade Bugarske pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova povodom izjave bugarskog premijera Bojka Borisova u vezi sa Kosovom.

On je naveo da je cilj poziva otpravniku poslova Ambasade Bugarske na razgovor da se otkloni svaki nesporazum i u prijateljskom duhu nastavi saradnja, uz zahvalnost Bugarskoj na podršci evropskim integracijama Srbije.

Dačić je istakao da Srbija sa Bugarskom kao susjednom zemljom želi dobre, prijateljske i savezničke odnose, što podrazumijeva i visok nivo razumijevanja za najvažnije interese dvije zemlje i dva naroda.

"Kao što mi imamo razumevanje za pitanje bugarskog nacionalnog identiteta, jezika ili Goce Delčeva, tako očekujemo i razumevanje značaja pitanja Kosova za srpski narod. Ova izjava bugarskog premijera se ne odnosi, dakle, na pitanje kvota za ribolov ili kvaliteta srpskog sira u pregovorima sa EU, već se odnosi na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić je istakao da izjave poput ove bugarskog premijera moraju biti precizne, jer nije tačno da cijela EU ima jedinstven i zajednički stav o nezavisnosti Kosova, prenose beogradski mediji.

"Naprotiv, stav je statusno neutralan, i zato se Kosovo u dokumentima EU označava zvezdicom i fusnotom. I svi funkcioneri EU su dužni da to poštuju, bez obzira da li su te države priznale Kosovo ili ne", rekao je Dačić.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ne može da se rukovodi stavom Španije o Kosovu, nego da mora da poštuje stav cijele EU o nezavisnosti Kosova.

Prethodno je saopšteno da će ambasador Srbije u Sofiji biti pozvan na sastanak u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova u ponedjeljak, 8. jula, po nalogu ministarke Ekaterine Zaharijeve, zbog komentara Dačića o bugarskom premijeru Bojku Borisovu.

Vezana vijest: Dačić odbrusio Borisovu, srpski ambasador pozvan na "raport" u Sofiju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije