Ex -Yu

Danas inauguracija Josipovića

ZAGREB - Na zagrebačkom Markovom trgu juče je obavljena generalna proba inauguracije novog predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, a organizatori i policija su saopštili da je sve spremno za ceremoniju kojoj će prisustvovati oko 1.000 zvanica iz Hrvatske i inostranstva, među kojima i deset šefova država.

Svečanosti će prisustvovati predsjednici svih zemalja regiona, osim Srbije, zbog najavljenog dolaska predsjednika Kosova Fatmira Sejdijua. Osim predsjednika Kosova, Josipovićevoj inauguraciji prisustvovaće predsjednici Crne Gore, Bosne i Hercegovine (predsjedavajući Predsjedništva), Makedonije, Slovenije, Albanije, Mađarske, Bugarske, Poljske i Slovačke.

Na svečanosti će biti 70 državnih delegacija, predstavnici devet međunarodnih organizacija, kao i političkog, vjerskog i društvenog života Hrvatske. Među gostima će biti i evropski komesar za proširenje Štefan File i zamjenik američkog državnog sekretara Džekob Lu. Kako je potvrđeno u Kabinetu predsjednika države, na inauguraciji neće biti predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koji su poslali izvinjenje zbog nedolaska. Svečanost će pratiti i građani, a policija je najavila da će strogo kontrolisati ulazak na Markov trg i pregledati sve koji budu željeli da prisustvuju ceremoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije