Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Danas inauguracija Josipovića

Beta

ZAGREB - Na zagrebačkom Markovom trgu juče je obavljena generalna proba inauguracije novog predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, a organizatori i policija su saopštili da je sve spremno za ceremoniju kojoj će prisustvovati oko 1.000 zvanica iz Hrvatske i inostranstva, među kojima i deset šefova država.

Svečanosti će prisustvovati predsjednici svih zemalja regiona, osim Srbije, zbog najavljenog dolaska predsjednika Kosova Fatmira Sejdijua. Osim predsjednika Kosova, Josipovićevoj inauguraciji prisustvovaće predsjednici Crne Gore, Bosne i Hercegovine (predsjedavajući Predsjedništva), Makedonije, Slovenije, Albanije, Mađarske, Bugarske, Poljske i Slovačke.

Na svečanosti će biti 70 državnih delegacija, predstavnici devet međunarodnih organizacija, kao i političkog, vjerskog i društvenog života Hrvatske. Među gostima će biti i evropski komesar za proširenje Štefan File i zamjenik američkog državnog sekretara Džekob Lu. Kako je potvrđeno u Kabinetu predsjednika države, na inauguraciji neće biti predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koji su poslali izvinjenje zbog nedolaska. Svečanost će pratiti i građani, a policija je najavila da će strogo kontrolisati ulazak na Markov trg i pregledati sve koji budu željeli da prisustvuju ceremoniji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije