Ex -Yu

Deklaracija o pomirenju potomaka četnika i partizana na Savindan

Deklaracija o pomirenju potomaka četnika i partizana na Savindan
Foto: Ilustracija | Deklaracija o pomirenu potomaka četnika i partizana na Savindan

PODGORICA - Deklaracija o pomirenju potomaka četnika i partizana, čiji je cilj prevazilaženje daljih ideološkoh podjela u Crnoj Gori i stavljanje tačke na bolne diobe koje traju decenijama, biće potpisana 27. janaura, na dan kada se proslavlja veliki srpski svetitelj Sveti Sava.

Deklaraciju će u Podgorici potpisati predsjednik Nove srpske demokratije (NDS) Andrija Mandić, lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, koji je i inicijator Deklaracije, kao i srodne političke organizacije i udruženja. 

"Deklaracija o pomirenju četnika i partizana je nešto što treba da naiđe na razumijevanje svih građana u Crnoj Gori. Poslije 70 godina, došlo je vrijeme da se prestane sa tim podjelama. Mladi u Crnoj Gori u 21. vijeku treba da uživaju u svim blagodetima savremenog društva, a dijeljenje na četnike i partizane treba da bude prošlost", smatraju u strankama čiji lideri treba da potpišu Deklaraciju. 

Inicijator Deklaracije, predsjednik DNP-a Milan Knežević rekao je ranije da pomirenje potomaka četnika i partizana u Crnoj Gori predstavlja društvenu potrebu da bi se izbjegle dalje ideološke konfrontacije i stigmatizovanje. 

"Notorna je laž da se partizanski pokret u Drugom svjetskom ratu borio za nezavisnu Crnu Goru i članstvo u NATO", istakao je Knežević. 

On je dodao da je posebno suđenje u takozvanom državnom udaru pokazalo da režimski ideolozi i fanatici imaju potrebu za "kafkijanskim procesima" u neograničenom trajanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije