Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Del Ponte: Prekasno je za istinu o 'žutoj kući'

Del Ponte: Prekasno je za istinu o 'žutoj kući'
Foto: Ilustracija | Del Ponte: Prekasno je za istinu o 'žutoj kući'
Tanjug

BEOGRAD - Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte smatra da je prošlo previše godina od zločina na Kosovu i da ne očekuje da će Specijalni sud doći do istine i zadovoljiti pravdu.

"Previše je kasno da se utvrdi istina o zločinima počinjenima na Kosovu, a pogotovo o Žutoj kući. Pokušavali smo da to uradimo svojevremeno, ali nismo uspjeli", rekla je Del Ponte danas u telefonskom razgovoru za "Tanjug".

Del Ponte je tako odgovorila na pitanje "Tanjuga" da prokomentariše mogućnost da žrtve OVK i njihove porodice ipak dočekaju pravdu i pored toga što su brojni dokazi o tim zločinima uništeni u čemu je udjela imao, kako se spekuliše, i bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, koj će biti advokat odbrane bivšeg komandanta OVK Samija Ljuštakua pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

"Najs, koliko se sjećam, nije bio umiješan u slučaj istrage o Žutoj kući", rekla je Del Ponte i dodala da ne zna da li će sud poslije toliko vremena moći da utvrdi istinu.

Kako kaže, ne može ništa više da kaže o tome, jer je prošlo mnogo godina, pa se ni sama više ne sjeća detalja vezanih za to, a u međuvremenu se bavila i drugim predmetima.

Advokat Branislav Tapušković, koji je učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom, tvrdi da je Džefri Najs, kao tužilac Haškog tribunala imao udjela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju "žuta kuća", što je kako je naveo medijima, svojevremno tvrdila i Karla del Ponte.

Priča o uništavanju dokaza u Tribunalu orvorena je prije desetak godina, a Del Ponte je u jednom od intervjua 2011. navela da je Diku Martijiu rekla da treba da ide u Hag, jer tamo postoji dosije i dokazi koji su sakupljeni u "žutoj kući" , a da pri tom nije znala da su "dokazni uzorci bili uništeni".

Tada je izjavila i da je zatražila od Tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza.

"Čim sam saznala za uništenje uzoraka postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Ja znam koji je taj rezultat, ali ne mogu da vam to kažem jer nisam više u Tribunalu. Pitajte Serža Bramerca, sadašnjeg glavnog haškog tužioca. Zna vrlo dobro ko je naredio", rekla je ona tada.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije