Ex -Yu

Dešavanja u Tuzima podijelila političke partije u Crnoj Gori

Dešavanja u Tuzima podijelila političke partije u Crnoj Gori
Foto: Screenshot / Youtube | Dešavanja u Tuzima podijelila političke partije u Crnoj Gori
Tanjug

PODGORICA - Protesti protiv epidemioloških mjera Ministarstva zdravlja u opštini Tuzi, koja je većinski naseljena Albancima, podijelila je ionako već duboko podijeljenu političku scenu u Crnoj Gori.

Predsjednik te opštine Nik Ðeljošaj tvrdi da je izvršna vlast mjerom zabrane rada ugostiteljskih objekata iz epidemioloških razloga u toj opštini imala namjeru da ponizi njene građane.

"Imali su namjeru da nas ponize, ali to ne može, to ovdje ne prolazi", rekao je Ðeljošaj za podgoričke Vijesti.

I dok se očekuje da u Tuzi dođe premijer, potpredsjednik Vlade i ministarka zdravlja, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović i Jelena Borovinić Bojović, kao podrška Ðeljošaju u toj opštini su se okupili lideri albanskih stranaka, predsednik Saveta Albanaca u Crnoj Gori i lokalni funkcioneri Albanci iz Ulcinja. Političke partije vlasti i opozicije različito reaguju na protest u Tuzima i dok jedni pozivaju na smirivanje situacije, drugi podržavaju Ðeljošaja, a neki pozivaju na njegovo procesuiranje.

Socijalistička narodna partija pozvala je na smirivanje situacije u Tuzima.

"Umjesto potpaljivanja strasti i želje da se ostvare sitni politički poeni, smatramo da bi bilo razumnije i cjelishodnije da Nik Ðeljošaj svojim primjerom pokaže građanima Tuzi kako se poštuju Ustav, zakoni i mjere nadležnih organa", saopšteno je iz te stranke, koja je dio vladajuće koalicije.

Iz SNP-a su poručili da Ðeljošaj mora da shvati da su Tuzi dio Crne Gore i ponašati se u skladu s tom činjenicom.

Poslanik albanske stranke u crnogorskom parlamentu Genci Nimanbegu je na strani Ðeljošaja i opštine Tuzi, ali smatra da situaciju treba riješiti dijalogom.

Upitan ko poziva na represivne mjere, rekao je da je u pitanju predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, prenijele su podgoričke Vijesti.

Milačić je ranije pozvao je tužilaštvo da hitno procesuira predsjednika opštine Tuzi Nika Ðeljošaja.

"Ponašanje Ðeljošaja čin je neodgovornog političara koji zarad uskih medijskih i drugih interesa krši niz zakona Crne Gore i potpiruje podjele i to sa pozicije prvog čovjeka jedne opštine u Crnoj Gori, što ga čini nedostojnim te funkcije", rekao je Milačić i dodao da zakon mora biti jednak za sve, prenijele su Vijesti.

Ðeljošaj je nakon toga pozvao Milačića u Tuzi da i on pokuša da riješi situaciju.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Mila Ðukanovića u Tuzima Mirza Pepić je ocjenio da nove mjere koje je Vlada donijela za opštinu Tuzi su, kako je naveo, "dokaz da ovu vladu ne vode nikakvi eksperti".

"Riječ je o čisto političkom hiru i odluci kojom se žele disciplinovati građani opštine Tuzi. Građani Tuzi nisu protiv zdravstvenih mjera, jer smo to dokazali u prvom talasu pandemije virusa korona, ali jesu protiv političkih koje su usmjerene na slabljenje ekonomskih prilika u najmlađoj opštini u Crnoj Gori", naveo je.

Pepić kaže da je "ovo ujedno pokazuje i odnos nove apostolske vlade prema opštini u kojoj većinu stanovništva čine manjinski narodi, pa ova politička odluka ima i posebnu konotaciju.

"Mi nećemo ćutati, već ćemo se suprotstaviti svim zakonom propisanim sredstvima, ovoj odluci, kao i svakoj političkoj odluci kojom se tendenciozno nanosi šteta građanima bilo koje opštine u našoj Crnoj Gori", naveo je Pepić.

Opoziciona SD bivšeg predsjednika parlamenta Ivana Brajovića takođe je podržala predsjednika opštine Tuzi Nika Ðeljošaja.

Ta stranka u nastojanjima Ðeljošaja ne vidi ništa drugo do, kako kažu, potrebu da se zaštite stanovnici opštine Tuzi koja je u "zelenom", a ipak je podvrgnuta rigoroznim mjerama, kazao je Samir Adžović, predsjednik Opštinskog odbora SD-a u Tuzima.

Adžović smatra da se ta opština kažnjava "za nesposobnost Vlade da upravlja epidemiološkom situacijom".

Jedan od lidera DF-a i poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, pak, smatra da je krivica na obje strane - Vlade koja nije konsultovala Ðeljošaja i Ðeljošaja, koji ovu situaciju koristi u političke svrhe.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije