Ex -Yu

Di Majo:Priština ne treba da se plaši dijaloga s Beogradom

Di Majo:Priština ne treba da se plaši dijaloga s Beogradom
Foto: Anadolija | Di Majo:Priština ne treba da se plaši dijaloga s Beogradom

PRIŠTINA - Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo izjavio je danas u Prištini da Kosovo ne treba da se plaši dijaloga sa Srbijom, jer će, kako navodi, ovaj proces samo poboljšati poziciju Prištine na međunarodnom planu.

"Dijalog koji je omogućila Evropska unija između Kosova i Srbije prilika je od istorijskog značaja za obje strane da ga iskoriste i nadam se da će ga iskoristiti. Dobro razumijem snažnu osjetljivost tema u pregovorima. Ali potpuno sam uvjeren da Kosovo nema čega da se plaši u ovom dijalogu", rekao je Di Majo obraćajući se u kosovskom parlamentu.

On je dodao da Italija podstiče obje strane da vode pregovore na konstruktivan i otvoren način, prenose prištinski mediji.

Italija ne podržava ideju o promjeni granica na Balkanu, rekao je Di Majo te dodao da sa zabrinutošću posmatra ponovni rast nacionalističkih pritisaka.

On je ocijenio da samo konkretna evropska perspektiva može da zaustavi moguće prekrajanje granica na Balkanu, ideju koju je nazvao "političkim avanturizmom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije