Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Dijabetičarka iz Srbije pobijedila virus korona

Dijabetičarka iz Srbije pobijedila virus korona
Foto: Tanjug | Dijabetičarka iz Srbije pobijedila virus korona
N.N.

U Srbiji je 15 osoba izliječeno od virusa korona, a među njima je i jedna djevojka iz Kikinde. Ona je pobijedila virus i puštena je kući. Riječ je o pacijentkinji koja je među oboljelima bila najmlađa i koja je imala zavisni oblik šećerne bolesti.

U srpskoj pokrajini Vojvodini 36 osoba je pozitivno na virus korona. Prva tri slučaja zaraze prekjuče su se pojavila u Sremskom okrugu, a svi kontakti zaraženih, koji u najvećem broju dolaze sa teritorije Sremske Mitrovice, Rume i Stare Pazove, stavljeni su u izolaciju.

Tako je virus korona registrovan u svih sedam upravnih okruga u Vojvodini.

Jedan od četiri pacijenta koji su na respiratorima je zubar iz Novog Sada koji je, iako je imao simptome, liječio pacijente. I njega, i još jednog pacijenta, čeka krivična prijava.

"To će biti ozbiljne krivične sankcija za dva pacijenta koja su juče primljena u KC Vojvodine, pogotovu pacijent koji se već nalazi na respiratoru, koji je obavljao privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, po našim saznanjima, čak i sa znakovima infekcije. Protiv takvih lično ću podneti krivične prijave", kaže Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Pomoć lokalu

Prijave očekuju i doktore iz Vojvodine koji dopunski rade privatno, jer su prošle sedmice dobili preporuku da sa tom praksom prekinu.

Pokrajiski premijer najavljuje pomoć Zrenjanicima koji nemaju zdravstveno ispravnu pijaću vodu zbog čega njegovi stanovnici moraju češće da izlaze do prodavnica, što posebno pogađa starije od 65 godina kojima je potpuno zabranjen izlazak.

"Danas ili sutra, najkasnije do 15 časova dva šlepera puna flaširane vode u pakovanjima od litar i po biće u gradu Zrenjaninu", ističe Igor Mirović, predsjednik Vlade AP Vojvodine.

Vlada Vojvodine uputila je 7,5 miliona dinara pomoći u Kikindu, a 111 miliona dinara u 23 manje razvijene lokalne samouprave, za penzionere čija su mjesečna primanja manja od 30.000 dinara. Riječ je o prehrambenim paketima, a ovaj vid pomoći realizovaće i druge opštine u AP Vojvodini iz sopstvenih budžeta.

Krizni štab u Novom Sadu, donio je odluku da, ukoliko bude potrebe za postavljanjem dodatnih bolničkih kapaciteta i kreveta, mjesto za to bude Novosadski sajam, u gradu smatraju da je ta lokacija bolja od Spensa, jer je bliže Kliničkom centru Vojvodine.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije