Ex -Yu

Diler i suvozač bježali od interventne i psovali ih na sav glas

Diler i suvozač bježali od interventne i psovali ih na sav glas
Foto: Pixnio | Diler i suvozač bježali od interventne i psovali ih na sav glas

SPLIT - ​Novu adresu u istražnom zatvoru na Bilicama dobio je tokom vikenda 42-godišnjak iz Splita nakon "filmske" potjere kada je pokušao pobjeći policiji na motociklu. Sve je krenulo kada su ga krajem prošle sedmice na saobraćajnici pokušali zaustaviti interventni policajci te se 42-godišnji motociklist dao u bijeg.

S njim je bio 27-godišnji suvozač, a zbog divlje vožnje je 42-godišnjak izgubio kontrolu nad motociklom te su s vozilom pali na cestu. Dvojica su se brzo digli na noge i nastavili bježati policajcima, dok je motocikl klizao putem dok nije udario u obližnje vozilo.

Bjegunci trčeći nisu daleko stigli, a kada su ih interventni sustigli i dalje su se opirali te su nad njima upotrijebljena sredstva prisile što znači tjelesna snaga i vezivanje lisicama. U jakni 42-godišnjaka nađen je razlog bijega: 4.8 grama heroina, 5.3 grama spida i 1.9 grama kokaina.

Same količine droge djeluju premale za tako paničan bijeg, ali bila je raspodijeljena u više paketića što je policajcima automatski znak namjere prodaje. Nakon hapšenja odbio se podvrgnuti uzimanju uzoraka krvi i urina radi utvrđivanje prisutnost opojnih droga ili lijekova u organizmu.

Temeljem naloga suda obavljena je pretraga doma kojeg 42-koristi na Braču, gdje ima prijavljeno prebivalište, te je pronađena digitalna vaga s tragovima droge. Nakon kriminalističkog istraživanja protiv njega je podnijeta kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prodaje opojne droge te je doveden pritvorskom nadzorniku.

Iz PU splitsko-dalmatinske su mediji pokušali saznati jesu li dvojica bjegunaca otprije poznati po dosijeu, ali nam strpljiva službenica za informisanje nije pružila ni riječ više nego stoji u službenoj informaciji. Iz pritvorskog nadzornika je 42-godišnjak priveden na Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu gdje je ispitan.

U svojoj odbranio se što se tiče droge branio ćutanjem.

"Nisam bježao policiji, nego se nisam uspio zaustaviti" kazao je.

Iz neslužbenih izvora se saznalo zašto nije nikako želio biti uhapšen, iako je imao relativno male količine droge. Ne samo da je 42-godišnjak poznat policiji, već ima hrpu osuđujućih presuda za razna kaznena djela.

U periodu od 2002. do 2019. godine je više puta pravosnažno osuđivan na uslovne i bezuslovne kazne zatvora. Od toga se dvije presude odnose na zloupotrebu opojnih droga, jedna s Opštinskog suda u Opatiji, a druga sa splitskog suda kada je dobio dvije godine zatvora.

Upravo stoga je nad njim određen istražni zatvor kako bi se izbjegla opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Osim kaznene prijave zbog dilanja, protiv 42-godišnjaka je policija podnijela i optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Splitu zbog pet teških saobraćajnih prekršaja.

Ni njegov 27-godišnji suvozač nije prošao bez prijave, prvo jer je nosio kacigu na nepropisan način te mu je prilikom bijega s motociklom ispala s glave na put. Zatim je bježeći vrijeđao i vikao na policajce pogrdnim riječima što je privuklo pažnju veće grupe prolaznika koji su se okupili i gledali "predstavu" dok je urlao na policijske službenike.

Time je ostvario obilježja prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Tako da i njega čeka optužni prijedlog nadležnom Opšinskom prekršajnom sudu.

Kolike su kazne zatražene obojici za opisane prekršaje iz policije nisu dali u javnost, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije