Ex -Yu

Dimitrov: Odluku o Kosovu ćemo donijeti u skladu s interesima Makedonije

Dimitrov: Odluku o Kosovu ćemo donijeti u skladu s interesima Makedonije
Foto: Ilustracija | Dimitrov: Odluku o Kosovu ćemo donijeti u skladu s interesima Makedonije

NIŠ - Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da će Skoplje svaku odluku o pitanju Kosova, pa i prijemu u UNESKO, donijeti u skladu sa interesima Makedonije i da će morati dobro da razmisli o tom pitanju.

"Mi smo svjesni toga da naša odluka neće biti ta koja će da prevagne", rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare u Nišu poslije susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. 

On je rekao da je pitanje Kosova veoma važno i za Makedoniju i za Srbiju i cijeli region, te naveo da je Makedonija multietničko društvo i mora biti veoma pažljiva kada donosi odluke u vezi sa tim. 

Dimitrov je naveo da, u vezi sa diplomatsko-obavještajnim sporom između Srbije i Makedonije, treba analizirati sve informacije iz Srbije da je u Makedoniji vršeno ofanzivno obavještajno djelovanje koje bi moglo da šteti interesima Srbije i odnosima dvije zemlje. 

On je rekao da mu je, ako su ove informacije tačne, drago što u sve nije umiješana makedonska Vlada. 

"Ukoliko je sve tačno, treba da osmislimo način kako da obradimo te informacije, ali treba dobro da ih preispitamo. Neka rezultat ove krize sa Srbijom budu bolji odnosi", rekao je Dimitrov. 

Dimitrov je rekao da je interes Makedonije da cijeli region ide naprijed i raduje se uspjesima Srbije, te da je ubijeđen da se i Srbija raduje uspjesima Makedonije. 

"Mi gledamo naprijed u zajedničku evropsku budućnost, isto kao što smo imali zajedničku prošlost", dodao je on. 

Dimitrov je ponovio da otvorena pitanja ne pomažu ni Srbiji, niti Makedoniji, niti čitavom regionu. 

"Treba da se potencira da ovdje nema gubitnika, niti pobjednika. Ili čitav region ide naprijed ili zaostaje", rekao je Dimitrov. 

Što se tiče pitanja naziva Republike Makedonije, Dimitrov je rekao da su Srbija i Makedonija imale zajedničku prošlost u istoj državi, u kojoj je postojala Republika Makedonija. 

Ministri Dačić i Dimitrov naredne sedmice ponovo će se sastati na strateškom forumu u Bledu. 

Tokom vikenda u Albaniji će se sastati premijeri Srbije Ana Brnabić i Makedonije Zoran Zaev. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije