Ex -Yu

Diplomatsko nadvlačenje konopca oko Kosova pred sjednicu SB UN-a

Diplomatsko nadvlačenje konopca oko Kosova pred sjednicu SB UN-a
Foto: N.N. | Diplomatsko nadvlačenje konopca oko Kosova pred sjednicu SB UN-a

VAŠINGTON - Velika Britanija traži da se pitanje Kosova zauvijek skine sa dnevnog reda Savjeta bezbjednosti, dok Amerikanci smatraju da sjednice treba da se održavaju dva puta godišnje.

Rusija predlaže da se sjednice održavaju na četiri mjeseca. Šef srpske diplomatije poručuje da se o učestalosti sjednica može pregovarati, ali da je važno da stanje na Kosmetu ostane na dnevnom redu, javlja dopisnik RTS-a iz Vašingtona.

Dan uoči sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i dalje je velika nepoznanica hoće li situacija na Kosovu i Metohiji biti na dnevnom redu. Kako RTS saznaje u diplomatskim krugovima u Njujorku, članice svjetske organizacije su pod velikim pritiskom i postoji otpor da se to pitanje razmatra.

Istovremeno, u Vašingtonu šef diplomatije Ivica Dačić učestvuje na ministarskoj konferenciji globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.

Pet zemalja koje nisu priznale Kosovo insistiraju da se sjednica održi.

Dačić ukazuje da postoje veliki problemi unutar Savjeta bezbjednosti, odnosno da se jedan broj zemalja žestoko protivi tome da se sjednice o Kosovu i Metohiji održavaju na tri mjeseca. I dalje je neizvjesno hoće li je biti.

"Mi smatramo da je situacija na Kosovu i Metohiji takva da i dalje podrazumeva obavezu Saveta bezbednosti da se bavi situacijom na KiM, naročito u uslovima kada je dijalog prekinut, kada postoje necivilizacijske takse za robu iz centralne Srbije i BiH, kada, takođe, postoji niz jednostranih mera kao što je odluka o obrazovanju tzv. Vojske Kosova, odluka o 'Trepči' i najnovija Haradinajeva odluka da prekine komunikaciju sa UN zbog stava generalnog sekretara o taksama", naveo je Dačić.

On ukazuje da je normalna reakcija da sjednice bude, ali da je Srbija spremna da, iako nije dio tih konsultacija, pregovara o tome koliko će se puta godišnje raspravljati o Kosovu.

"To ne zavisi od Srbije, već od vremena u kojem generalni sekretar podnosi izveštaj, pošto je na tri meseca, stoji da treba da ih razmatra Savet bezbednosti. Za nas je najvažnije da se ova tema zadrži na agendi Saveta bezbednosti. Da li će biti na tri, četiri ili šest meseci, o tome smo spremni da razgovaramo. Mislimo da bi bilo dobro za sam nastavak dijaloga da sednica bude održana", naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije