Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Direktor zagrebačke bolnice: Imamo lijekova za još 5-6 dana

Direktor zagrebačke bolnice: Imamo lijekova za još 5-6 dana
Foto: Wikipedia / Ilustracija | Direktor zagrebačke bolnice: Imamo lijekova za još 5-6 dana
N.N.

Direktor KB Dubrava u Zagrebu Ivica Lukšić rekao je da u ovoj zdravstvenoj ustanovi imaju lijekova za još svega pet ili šest dana.

On je dodao da se i na sastanku ekspertne grupe u srijedu raspravljalo o ponovnoj aktivaciji Arene Zagreb gdje bi se smještali oboljeli od virusa korona.

"U ovom trenutku Arena neće biti potrebna, ali sve je spremno i ako bi to došlo. Imamo veliko iskustvo iz prethodnih valova i na koncu imamo dovoljan broj respiratora. U mnogim stvarima smo sada u povoljnijoj situaciji nego prije, ali i činjenica je da sve druge bolnice imaju svoje Kovid odjele", kaže.

Što se tiče obustave isporuke lijekova, Lukšić je rekao da KB Dubrava imamo lijekova za određeno vrijeme.

"Ako bi kriza potrajala sigurno bi došli u delikatnu situaciju. Imamo lijekova za još 5-6 dana. Vjerujemo da ćemo naći načina da se premosti ova situacija", poručio je Lukšić dodajući kako za sada nisu morali niti jednom pacijentu reći da nemaju lijekova za njega.

"Svjesni smo ozbiljnosti i sa svoje strane smo učinili sve što je moguće, ali problem je puno kompleksniji. Činjenica je da naš sustav treba ozbiljnu reformu. Očigledno je da ovaj način nije dobar jer sukcesivno imamo isti problem i rješavamo ga na isti način. Trebamo promijeniti paradigmu odnosa i pristupiti stvarnom restrukturiranju sustava", zaključio je Lukšić.

On je dodao da se u ovoj ustanovi svakodnevno hospitalizuje sve više mladih ljudi.

"Velika razlika u odnosu na zimu jest da imamo sve više mlađih ljudi. Najmlađi pacijent na respiratoru ima 23 godine, bez značajnijih komorbiditeta. Imamo dosta pacijenata 40-ih, 50-ih ili 60-ih godina čije se stanje brzo pogorša u nekoliko dana i zahtijevaju terapiju visokim dozama kisika ili respiratorom", rekao je Lukšić gostujući u centralnom Dnevniku HTV-a.

"Možda upravo zbog dobi ti se pacijenti oporave brže nego što je bilo ove zime tako da, srećom, imamo manje mrtvih nego u prošlom valu", dodao je Lukšić.

Otkrio je da u KB Dubrava imaju kontinuirani rast bolesnika, samo u srijedu više od 280. Od toga su 52 pacijenta na respiratoru.

"Imamo četiri intenzivne jedinice, u pripremi je peta", rekao je Lukšić.

Evropska agencija za lijekove (EMA) je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon vakcinacije AstraZenecom ne može povezati s dobi, rodom ili istorijom bolesti, ali naglasila je da je ta vakcina i dalje vrijedna u borbi protiv puno opasnijih zdravstvenih posljedica Kovida-19.

"Moramo vjerovati regulatornim agencijama i mislim da je važno da se čim više ljudi cijepi. Određene reakcije na to cjepivo postoje, ali korist je, kao što kažu, puno veća", poručio je.

Lukšić smatra da će Hrvatska morati razmisliti o nabavci drugih vakcina ako skepsa javnosti prema AstraZeneci bude i dalje rasla.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije