Ex -Yu

Divljak: Hrvatska zaustavlja zapošljavanje diplomaca iz RS

Divljak: Hrvatska zaustavlja zapošljavanje diplomaca iz RS
Foto: Ilustracija | Divljak: Hrvatska zaustavlja zapošljavanje diplomaca iz RS

ZAGREB - Hrvatska ministarka nauke i obrazovanje Blaženka Divljak izjavila je da Republika Srpska odbija da provjerava diplome na zahtjev Hrvatske, zbog čega će, kako kaže, biti zaustavljeno svako zapošljavanje u hrvatskom školstvu osoba sa diplomama koje potiču iz RS.

"Da je jedna, bila bi previše, a 50 je mnogo previše", rekla je sinoć Divljakova za televiziju N1 Zagreb.

U ministarstvima postoji procedura obavezne provjere diploma, a Divjakova smatra da bi isto trebalo uvesti svugdje - od javnih organa i preduzeća do svih ostalih.

"U početku je to mukotrpan proces. Nisam ni mogla slutiti prije godinu dana da će biti toliko problema. Od same tromosti sistema da se to pokrene, neki direktori nisu to sproveli na vrijeme, tražili su izgovore. U manjini su, ali ipak ih je stotinak koji su mislili da to ne treba učiniti", rekla je hrvatska ministarka.

Ona je navela da od 1.300 direktora škola, njih stotinu još nije prošlo provjeru diploma.

Divljakova je napomenula da je do sada pronađeno 49 nevjerodostojnih isprava.

"Proces još traje. Osamdeset odsto sistema je provjereno", rekla je hrvatska ministarka.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, kaže da ovo nije tačno.

"Ovo nije tačno, jer sam lično od preuzimanja mandata potpisao nekoliko odgovora po ovim zahtjevima. Naravno, mi, kao ministarstvo smo odgovorni isključivo za visokoškolske isprave koje šaljemo na postupanje Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Ja sam odmah po saznanju o ovoj izjavi koleginice iz Hrvatske provjerio s nadležnom službom i dobio sam odgovor da smo mi odgovorili na sve zahtjeve. Sutra ću pokušati da se čujem sa gospođom Divjak i da vidim u čemu je problem. Nikakvih problema do sada po tom pitanju, koliko sam ja upoznat, nije bilo", kazao je ministar Rajčević za Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije