Ex -Yu

Đerlek o Vranjancu koji je primio različite vakcine: Krivci će biti kažnjeni

Đerlek o Vranjancu koji je primio različite vakcine: Krivci će biti kažnjeni
Foto: Tanjug/AP Ilustracija | Đerlek o Vranjancu koji je primio različite vakcine: Krivci će biti kažnjeni

Pompa oko Vranjanca Slađana Antića kojem je kako se sumnja greškom zdravstvenih radnika u Vranju data druga doza proizvođača čijom vakcinom nije imunizovan prvi put, ne jenjava.

Zvanično, niko još ne govori o pravim krivcima, a nadležni se ustručavaju i da pričaju o eventualnim kaznama koje će stići one koji su ovo uradili.

Slađan Antić je 28. januara primio Fajzerovu vakcinu, da bi 18. februara primio drugu dozu, ali kineskog proizvođača Sinofarm. On smatra da su, kako je rekao za "Telegraf" grešku napravile sestre koje su unosile njegove podatke iz kartona, i koje nisu obratile pažnju na to što u kompjuteru piše čiju je vakcinu prvo primio.

Nadležni su saglasni da ovo nije smjelo da se desi i da procedura nije ispoštovana do kraja, ali se još ne izgovara ime krivaca, jer je u toku nadzor.

"Ispoštovaće se zakonska procedura, izvršiće se unutrašnji stručni nadzor i spoljašni stručni nadzor od strane Ministarstva zdravlja. Kada budemo imali sve relevantne podatke, bićete obavešteni o zaključku stručnih i merodavnih ljudi. Ja ne bih prejudicirao, ne bih se izjašnjavao ko je kriv i zašto je kriv, po preliminarnom izveštaju koji smo dobili mišljenja smo da je došlo do nepoštovanja procedure, ali da sačekamo", kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berisav Vekić, piše Telegraf.rs.

Prije njega, međutim, njegov kolega Mirsad Đerlek kazao je da će krivci biti kažnjeni. On kaže da se svakodnevno čuje sa Antićem, i da mu je najbitnije da on nema nikakve posljedice. Đerlek ga je, inače, kako je i sam Antić rekao, odmah pozvao i redovno ga zove da provjeri kako mu je zdravstveno stanje.

Đerlek kaže kaže da je to njegova dužnost, a i da je to ljudski.

"Treba biti čovjek kada je ljudima teško. Ja sam takav, drugačije ne umem. Čim sam čuo šta se desilo odmah sam ga pozvao", rekao je Đerlek danas i dodao se čuo sa imunolozima i da Antić ne bi trebalo da ima nikakve posljedice.

Sa Antićem se čuo i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milinković koji je istakao da se ovakvi nemili događaji ne smiju ponoviti.

Na to je juče skrenuo pažnju i prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Iz  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saglasni su sa ovom ocjenom. Na pitanje Telegrafa odgovorili su da takva situacija nije preporučena, ali da ne može da dovede do neželjenih efekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije