Ex -Yu

Đukanović informisan: Zdravstveni sistem spremno dočekao koronu

Đukanović informisan: Zdravstveni sistem spremno dočekao koronu
Foto: Srna | Đukanović informisan da je zdravstveni sistem spremno dočekao koronu

PODGORICA - Predstavnici zdravstvenog sektora u Crnoj Gori informisali su danas crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da je zdravstveni sistem spremno dočekao novonastalu epidemiološku situaciju, a da je za sprovođenje svih donesenih mjera neophodna jaka uvezanost tri karike, koju čine građani i zdravstveni sistem uz podršku države.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković, kao i članovi Kriznog medicinskog štaba na čelu s Rankom Lazovićem, upoznali su danas Đukanovića o spremnosti i kapacitetima Kliničkog centra za prijem i liječenje pacijenata zaraženih virusom korona.

"Istakli su da su za preduzete mjere, kao i za sprovođenje određenih medicinskih protokola dobili priznanja i od mnogo razvijenijih država širom svijeta i izrazili uvjerenje da će broj oboljelih od virusa korona procentualno biti mnogo manji u odnosu na države regiona i šire", saopšteno je iz Informativne služba predsjednika Crne Gore.

Članovi Kriznog medicinskog štaba su zahvalili Đukanoviću za podršku i pomoć koju pruža u kontinuitetu, a posebno u ovoj veoma izazovnoj situaciji u kojoj se nalazi i Crna Gora, kroz kontakte s međunarodnim prijateljima i partnerima.

Đukanović, koji je danas posjetio Klinički centar, zahvalio je na veoma preciznim i optimističnim podacima koje je dobio i naglasio da je zdravstveni sistem, u datim uslovima, pokazao dobar nivo funkcionalnosti, te da taj nivo treba zadržati i konstantno ga unapređivati.

On je naglasio da je zadovoljan visokim nivoom discipline i svijesti građana i odnosom prema donesenim mjerama, ali i da se u narednom periodu mora zadržati nivo opreznosti, posebno vodeći računa o zdravstvenim radnicima, kojima je izrazio apsolutno poštovanje, kao i cjelokupnom zdravstvenom sistemu koji je, kako je rekao, na pravi način prezentovao patriotizam, znanje, solidarnost i požrtvovanje.

"Ovakve prilike opominju da u narednom periodu država mora da pokaže još veću odlučnost za unapređenje i pomoć zdravstvenom sistemu, kako bismo ubuduće bili još spremniji i odlučnije odgovorili eventualnim izazovima", dodao je on.

Nacionalno koordinaciono tijelo Vlade Crne Gore za zarazne bolesti saopštilo je da je za manje od 10 dana od otvaranja računa za donacije iz zemlje i inostranstva uplaćeno više od četiri miliona evra.

"Do ovog trenutka 896 kompanija i pojedinaca iz zemlje i inostranstva uplatilo je 4.275.477 evra i 42.000 dolara", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će se sva sredstva uplaćena na žiro račun trošiti transparentno, u skladu sa sugestijama donatora i za potrebe podrške sistemu u borbi protiv posljedica virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije