Ex -Yu

Đukanović raspisao vanredne parlamentarne izbore za 11. jun

Đukanović raspisao vanredne parlamentarne izbore za 11. jun
Foto: Srna/Arhiva | Đukanović raspisao vanredne parlamentarne izbore za 11. jun

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori za 11. jun.

"Jedini način je bio skraćenje mandata Parlamentu i raspisivanje izbora, nakon kojih ćemo dobiti novu Vladu koja će raditi u punom kapacitetu", kazao je Đukanović na pres konferenciji.

"Svi su svjesni duboke političke i institucionalne krize koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta vladi je izglasano nepovjerenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata. Ubijeđen sam da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora", rekao je i nastavio:

"Umjesto toga, promjenljiva većina pribjegla je neustavnom djelovanju i donijela izmjene Zakona o predsjedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Lekićeve vlade. Stoga su se stekli uslovi da saglasno Ustavu, član 92 stav 3 donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Primenjujući član 92 stav 5, donio sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun"

Podsjetimo, Đukanović je juče donio ukaz o raspuštanju Skupštine, pozivajući se na ovlašćenja koja mu da je član 92 Ustava Crne Gore. Na pitanje novinara da obrazloži jučerašnju odluku, crnogorski predsjednik je rekao da se pozvao na Ustav i "vrlo jasnu normu".

"Da li sam se pozvao na Zakon o predsjedniku, za koji sam kazao da je neustavan i da me ne obavezuje? Taj zakon je dio pravnog sistema, i biće dok ga Ustavni sud ne isključi, a isključiće ga. Ozbiljan odnos me navodi na ovaj rezon - taj zakon je deo pravnog sistema, šta god ja o njemu mislio. Oni koji su ga kreirali stvorili su neka neustavna rešenja. Na današnji dan taj zakon je važeći. Bez ikakvkog poziva na taj zakon, s pozivom na Ustav, predsednik ima pravo da ukazom raspusti parlament. To je razumljivo i čisto tumačenje, nakon detaljnog sagledavanja s timom pravnika. U ukazu se zakon ne pominje, pozvao sam se direktno na član 92 Ustava", istakao je.

Po raspuštanju Skupštine, izbori mogu biti održani najranije za 60, a najkasnije za 100 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije