Ex -Yu

Đurić: Džaka i Šaćiri su državljani Republike Srbije

Đurić: Džaka i Šaćiri su državljani Republike Srbije
Foto: Tanjug | Đurić: Džaka i Šaćiri su državljani Republike Srbije

BEOGRAD - Na pitanja novinara zašto je srpska Kancelarija za Kosovo i Metohiju prikupljala lične podatke fudbalskih reprezentativaca Švajcarske Đerdana Šaćirija i Valona Behramija i kako su ti podaci dospjeli u medije, Marko Đurić kaže da nema saznanja o tome da je zakon prekršen, a da novinari "imaju pravo da navijaju za Šaćirija i Behramija".

"Meni je drago da Džaka i Šaćiri imaju više od jednog navijača u publici i nemam ništa protiv toga. Njihova ljudska i građanska prava nisu ugrožena, kršenja zakona nemam saznanja da je bilo, a ako jeste, nadležni državni organi su ovlašteni da to ispitaju. Kao što se videli, Džaka i Šaćiri jesu državljani Republike Srbije i za mene je lično Kosovska Mitrovica sastavni deo moje zemlje", rekao je Đurić.

Podsjetimo, Insajder je objavio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prikupljalo dokumente sa ličnim podacima dvojice švajcarskih fudbalskih reprezentativaca albanskog porijekla na zahtjev Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, a lični podaci su se ubrzo zatim pojavili u tabloidima.

Krajem juna ove godine, uoči i u toku Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, pojedini tabloidi objavili su dokumente s ličnim podacima dvojice švajcarskih fudbalera - Đerdana Šaćirija i Valona Behramija - rođenih u Srbiji. Odmah zatim, povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak kontrole, a istovremeno je od MUP zatražio i izjašnjenje o tome da li je neko iz MUP-a dostavio medijima dokumenta sa ličnim podacima.

Šabić je 3. septembra izjavio za Insajder da izjašnjenje MUP-a upućuje na to da lične dokumente fudbalera tabloidima nije neovlašteno dao neko iz policije, već neko iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je ukazao i da će sve činjenice morati da utvrdi nadležno tužilaštvo jer je riječ o krivičnom djelu.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije