Ex -Yu

Đurić: Prištinska plaforma je dokument protiv dijaloga

Đurić: Prištinska plaforma je dokument protiv dijaloga
Foto: Tanjug | Đurić: Prištinska plaforma je dokument protiv dijaloga

BEOGRAD - Srbija smatra da platforma Prištine za dijalog sa Beogradom ne predstavlja platformu za pregovore i dijalog, i krunski je dokaz da Priština ne želi dijalog, nego nešto drugo, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"To drugo im u ime celog regiona ne bih savetovao... Ovo nema nikakve veze sa namerom za postizanje bilo kakvog dogovora sa Beogradom. Ovo je spisak neraelnih želja separatista u Prištini i namera da se dijalog sruši", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je istakao da je nedvosmislen stav Srbije da ovo nije platforma za pregovore i dijalog, nego ima za cilj da podrije dijelog i uništi svaku šansu da se dođe do rješenja između Beograda i Prištine.

"Ovo je platforma protiv budućnosti, dijaloga i rešenja, a ne da dovede do rešenja namogomilanih problema Srba i Albanaca i drugih na Kosmetu... Celom svetu je danas jasno ko je za dijalog, a ko protiv", rekao je Đurić, dodajući da on Prištini ništa ne vjeruje.

Đurić je rekao da se Beograd nada da od međunarodne zajednice neće više vidjeti ćutanje na ovakve stvari koje podrivaju društvenu klimu između Srba i Albanaca.

"Sa kime misle o ovome da razgovaraju? Sa Srbijom sigurno ne, jer Srbija ne prihvata diktat, ni ucene niti ponižavanje. Očekujem da će međunarodne zajednice naći za shodno da reaguju na taj tekst i ukažu da ovo nije pravac za dijalog. Možda je pravac za nešto drugo, a to drugo ne bih im savetovao da se time bave", naglasio je Đurić.

On je dodao da Beograd smatra da ovakva politička platforma znači i namjeru u pojedinim političkim krugovima među Albancima da možda drugim sredstvima i načinima pristupe rješavanju odnosa sa Srbima na Kosmetu.

"Naša poruka je bila jasna, da svako ko ugrožava bezbednost Srba na Kosmetu, ugrožava opštu bezbednost u regionu, i da je Srbija posvećena zaštiti prava i fizičke bezbednosti i opstanka našeg naroda na Kosmetu", rekao je Đurić.

Ne ulazeći u stvarne namjere prištinske platforme sa "otrovnim redovima", Đurić je poručio da niko ne treba da se igra sa bezbjednosti Srba na Kosmetu i da Srbija čvrsto stoji iza njih.

On je podsjetio da se u prvoj tački tog dokumenta navodi da je nezavisnost Kosova i Metohije završena stvar, te dodao da čitav dokumet govori da Priština ne želi da se dogovara sa Beogradom.

Podsjetivši da se u prištinskoj platformi navodi da nisu spremni da razgovaraju o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova i nepovredivosti teritorija južne sprske pokrajine, Đurić je ocijenio da te isključive stavove nisu prihvatili ni UN niti veći dio čovječanstva, bez obzira što su neke uticajne zapadne države priznale Kosovo.

Đurić je rekao da ova prištinska platforma navodi i lažnu tvrdnju da je 115 zemalja priznalo Kosovo, iako se taj broj drastično smanjio.

"Poručujem im, ako je za njih Kosovo nezavisno, za nas nije. Ne smatramo da do dogovora i kompromisa može da se dođe tako što ćete unapred reći da se vode samo pregovori o priznanju nezavisnosti Kosova", rekao je Đurić.

On je naveo da Srbija ima svoj Ustav, ima Rezoluciju 1244, opredjeljenje građana Srbije i da se drži međunarodnog prava, dok Priština u platformi govori o nestalim osobama, a koliko juče zabranila je predsjedniku srpske Komisije za nestala lica Veljku Odaloviću da se kreće po Kosovu i Metohiji.

Đurić je ocijenio da cijeli prištinki dokument obiluje paradoksima i kontradiktornostima, da govori o potrebi da se kazne odgovorni Srbi za ratne zločine, a nijednog svog ratnog komandanta pripadnika OVK nisu kaznili za ubistvo i protjerivanje 247.000 Srba i drugih nealbanaca sa Kosmeta, od kojih je nekoliko hiljada ubijeno.

On je naglasio da, za razliku od ovog spiska prištinskih želja, Srbija ostaje posvećena istinskom dijalogu i rješenju, ali potrebno je da Priština prvo ukine takse na srpsku robu i da prekine da gazi osnova ljudska prava Srba na Kosmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije