Ex -Yu

Đurić: Srpski manastiri dokaz čiji su Kosovo i Metohija

Đurić: Srpski manastiri dokaz čiji su Kosovo i Metohija
Foto: Tanjug | Đurić: Srpski manastiri dokaz čiji su Kosovo i Metohija

Srpski srednjovekovni manastiri najbolji su dokaz čiji su Kosovo i Metohija, a svaki tvrdoglavi pokušaji falsifikatora istorije da ih otmu osuđeni su na propast, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je rekao da su srpski srednjovjekovni manastiri tvrđava srpstva na Kosovu i Metohiji, jer su svojim postojanjem neoborivi dokaz čija je to zemlja bila i kakva je serija zločina, protjerivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da su tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovjekovno kulturno i duhovno nasljeđe na Kosovu i Metohiji osuđeni na propast, jer nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da nisu srpski.

"Zaista, pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji je postojala romejska odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, samo što Albanaca tu nije bilo", istakao je Đurić.

On je podsjetio da povelje srpskih manastira na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno potvrđuju ko je bio njihov ktitor i pokrovitelj, a popisi imena u poveljama svjedoče da je u metosima živjelo isključivo srpsko stanovništvo, uz statistički zanemarljivo prisustvo drugih etničkih grupa, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je ukazao da je srpska kulturna baština nemanjićkog perioda dosegla toliko visoke domete da je danas zasluženo dio svjetske kulturne baštine, a da Albanci, ukoliko žele da i njihova kultura jednoga dana dosegne taj nivo, treba na njoj da rade, a ne da manifestuju nekulturu prisvajajući tuđe.

"Ne mislim da su Albanci, zbog toga što na Kosovu i Metohiji nemaju svoje manastire, na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni, ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine", poručio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije