Ex -Yu

Dobitnicima uručene Vukove nagrade

Dobitnicima uručene Vukove nagrade
Foto: Tanjug | Dobitnicima uručene Vukove nagrade

BEOGRA - Vukova nagrada, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za izuzetan doprinos u širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, uručena je danas dobitnicima na svečanosti u Predsjedništvu Srbije.

Dobitnici 57. Vukove nagrade su akademski slikar Miladin Mikan Aničić, istoričarka književnosti Zlata Bojović, akademska slikarka Ljiljana Bursać, teatrolog i filmolog Zoran Ðerić, muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić.

Među laureatima za 2020.godinu su i istoričar književnosti Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, kompozitor i muzički pedagog Nemanja Savić, naučni radnik Svetomir Stamenković i književnik Slobodan Stanišić.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su Gradska biblioteka Novi Sad, Karić fondacija i Međuopštinski istorijski arhiv Čačak.

Povelju su dobili urednica u RTS -u Jasmina Nikitović Stojčić i publicista Milijan Stojanić.

Svečanosti je prisustvovala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je čestitala ovogodišnjim dobitnicima i poručila im da nisu samo nosioci vrijednih priznanja, već i nastavljači Vukovog djela, "neimari naše kulture" i čuvari naše kulturne baštine za buduće generacije.

Gojković je ukazala da nema mnogo nagrada koja imaju tako dugu tradiciju i čiji su nosioci najznačajnije ličnosti našeg kulturnog života kao što su Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Vasko Popa, Dobrica Ćosić...

"Ta činjenica predstavlja veliku čast za prethodne,ali i za ovogodišnje dobitnike i ujedno daje podstrek za budući rad, ali nosi i nemalu dozu odgovornosti u daljem stvaranju", rekla je ministarka.

Istakla je da nagrada koja nosi ime velikog Vuka ima poseban značaj i ugled ističući da je reformator srpskog jezika bio renesansna ličnost, čovjek iz naroda koji je svojim mnogostranim darom uspio da stane uz rame najvećim ličnostima svoga doba, a da u srpskoj kulturi zauzme počasno mjesto.

"Stoga i dobitnici Vukove nagrade moraju biti istovremeno i ponosni i svesni 'vetra u leđa' i podsticaja koje donosi ovo vredno priznanje", rekla je Gojković.

Naglasila je da Ministarstvo kulture i informisanja "prepoznaje značaj Vukove nagrade i njenog doprinosa vrednovanju dostignuća iz našeg stvaralaštva, negovanja tradicije i predstavljanja srpske kulture u svetu".

"Ministarstvo je čvrsto opredeljeno ka osnaživanju oblasti kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, kao dve žile kucavice svake kulture", kazala je Gojković.

Čestitajući laureatima generalni sekretar Književno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić rekao je da dodjeljivanje Vukove nagrade nije prekinuto ni u vrijeme velikih inflacija koje su pogađale Srbiju, ni u ratnim sukobima, ni u promenama vlasti, ali ni u pokušajima da se ukine KPZ Srbije.

"I danas, iako smo usred svetske pandemije još nedovoljno poznate bolesti, kada živimo u pomalo izmenjenim uslovima, Vukova nagrada kao svetionik vodi i okuplja sve one koji su svojim pregalaštvim, svojom umetnošći, naučnim i prosvetnim radom doprineli Srbiji", rekao je Ajdačić.

Istakao je da nema mnogo nagrada čiji su laureati najznačajnije ličnosti iz svih oblasti kulture i umjetnosti, kulturni stvaraoci i pregaoci koji su, kako kaže, podržavali i pomagali kulturu.

"Među dobitnicima Izuzetne Vukove nagrade su tri nobelovca što je veeovatno redak, ako ne i jedini slučaj na našim prostorima. A to su naš Ivo Andrić, Harold Pinter i Peter Handke", rekao je Ajdačić.

Vukova nagrada uručuje se u februaru jer je Vuk Karadžić preminuo 7.februara 1864.godine, kao i da je u njegovu čast ustanovljena nagrada 1964.godine.

U ime ovogodišnjih laureta obratila se akademik Zlata Bojović, koja je zahvalila na priznanju koje, kako je rekla, za svakog dobitnika predstavlja važan događaj u ličnoj stvaralačkoj biografiji i u istoriji institucije koja ju je dobila.

"Svakoga od nas, i svakoga pre nas, činilo je ponosnim da stojimo u redu, iako ne uvek dostojni velikana srpske književnosti, slikarstva,muzikae, prosvete, muzeja, i da smo sa njima upisani u veliku povelju Kulturno-prosvetne zajednice Srbije", kazala je Bojović.

Ona je dodala da je više puta prisustvovala svečanosti povodom uručenja Vukove nagrade naglasivši da je to uvijek bio praznik.

"Stojeći sada sa druge strane, ne mislimo da smo na višoj stepenici, jer niko od nas nije stvarao da bi dobio nagradu, stvarali smo i radili onako kako najbolje umemo. Radost je što je to u neponovljivom vukovskom duhu, a to je za dibitnike najveće priznanje", rekla je Bojović.

U žiruju za dodjelu Vukove nagrade su predsjednik žirija prof.dr Darko Tanasković, književnik Milovan Vitezović, izdavač Zoran Gutović, muzički umjetnik Uroš Dojčinović, muzički umjetnik Bora Dugić, književnik Selimir Radulović, profesor VMA Elizabeta Ristanović, slikar Radovan Trnavac Mića, slikar i vajar Miloš Šobajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije