Ex -Yu

Dokazna dokumetacija za ubistvo Ivanovića na 12.500 stranica

Dokazna dokumetacija za ubistvo Ivanovića na 12.500 stranica
Foto: N.N. | Dokazna dokumetacija za ubistvo Ivanovića na 12.500 stranica

PRIŠTINA - Pred Specijalnim sudom u Prištini u utorak, 11. februara, treba da se iz drugog pokušaja održi pripremno ročište pred suđenje optuženima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ovo ročište je 30. decembra bilo odloženo jer odbrani nije stigao prevod na sprski jezik dopunjene optužnice, a branilac jednog od optuženih, advokat Dejan Vasić za Tanjug kaže da je u međuvremenu dobio dopunjenu prevedenu optužnicu od 40 stranica i 12.500 stranica dokumentacije, sa dokazima iz tog predmeta.

"Nakon što sam pročitao svih 12.500 stranicaa predmeta koji mi je dostavilo tužilaštvo, zaključujem po starom pravosudnom pravilu, da što je više dokumenata - dokazi su tanji", naveo je Vasić.

Prema njegovim riječima, u spisima se beskonačno ponavljaju iste fotografije, iste privatne prepiske iz telefona Olivera Ivanovića, kao i dokumenti iz drugih predmeta koje Specijalno kosovsko tužilaštvo vodi.

Očekuje se da ročište ponovo bude otvoreno za javnost, jer za taj posupak vlada veliko interesovanje.

Na ročištu će se okrivljeni kratko izjasiniti o krivici, a potom će se raspravljati o dokazima koje predlažu tužilaštvo i odbrana.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest osoba - Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović, kojom ih tereti za umiješanost u ubistvo Ivanovića.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sjedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična djela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva, neovlašćeno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima u saizvršilaštvu.

Niko od osoba sa ove optužnice nije optužen za izvršenje samog ubistva, odnosno počinioci su i dalje nepoznati.

U optužnici se navodi da je ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da djeluje od 2011. godine.

"Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprinijeti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u sjevernom dijelu Mitrovice", piše u saopštenju kosovskog tužilaštva.

Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, koje su dovele do ubistva Olivera Ivanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije