Ex -Yu

Drecun: Podmeću tragove da vode do Srbije

Drecun: Podmeću tragove da vode do Srbije
Foto: N.N. | Drecun: Podmeću tragove da vode do Srbije

BEOGRAD - Voleo bih da su kosovske institucije toliko efikasne da već narednih dana znamo ko je ubio Olivera Ivanovića, ali mislim da do pune istine nećemo doći ukoliko se u istragu ne uključe nadležni organi Srbije, rekao je juče povodom ubistva srpskog političara sa KiM Milovan Drecun, predsjednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

On je naglasio da nedostatak političke volje od strane albanskih političara, da uključe nadležne organe Srbije, pokazuje da vjerovatno ne žele da se do kraja rasvjetli slučaj Ivanovićevog ubistva.

"Postoji snažna kampanja da se pravi krivci za brutalan zločin sakriju",  istakao je Drecun.

Kada je riječ o tragovima koji bi mogli da dovedu do razrješenja ubistva, Drecun smatra da njih gotovo da nema, sem jednog koji, kako ponovo tvrdi, treba da u pogrešnom pravcu usmjeri istragu i "daje povoda za razne manipulacije, spekulacije i mešetarenja" i do toga da su Srbi, a u posljednje vrijeme i Rusi, odgovorni za ubistvo.

Ocijenio je da je ubistvo izvedeno profesionalno i da je dugo planirano.

"Kamere koje su snimale nisu uspele nikog da identifikuju jer su oni bili maskirani. Taj automobil je ostavljen na način da bude nađen neki navodni trag, a to je serijski broj. Kada se tako profesionalno obavljaju ubistva, ne ostavlja se serijski broj, prvo se to uništava",  naglasio je Drecun.

Navodeći da je kosovska politička služba rekla da je "vlasnik bio Srbin, da je auto prodat, a da ne znaju nacionalnost novog vlasnika, ali da znaju da se nalazi u Srbiji", Drecun je upitao kako je to moguće:

"Ako znate ime i prezime, onda znate i nacionalnost. Ako ne znate ime i prezime, kako znate da se nalazi u Srbiji, da se možda ne nalazi u Prizrenu"?, rekao je Drecun.

On je dodao da ako nema tragova, onda su potrebne obavještajne informacije kojima, kako je rekao, mogu da raspolažu nadležni organi na Kosmetu, ili ilegalna obavještajna služba Hašima Tačija ŠIK, kojom rukovodi Kadri Veselji.

"Ona je sveprisutna na KiM, zato je Kadri Veselji najmoćnija figura. U svim strukturama, i podzemlja i instuitucijama koje funkcionišu na severu, ta služba ima ugrađene svoje ljude. Nemoguće je da oni ne znaju detalje u vezi sa pripremom ovog atentata i ko su izvršioci",  smatra Drecun.

S druge strane, kako je dodao, pojavila se informacija koja nije potvrđena niti demantovana, a to je da je pre mesec dana došla grupa profesionalnih ubica iz jedne evropske zemlje u Tiranu.

"Šta se dešava sa tom grupom i gde je otišla? Ako Vašington želi da se razreši ubistvo, nemojte samo da nudite pomoć FBI. Ta procena Stejt departmenta je napravljena na osnovu izveštaja njihovih diplomata, ali prevashodno na osnovu saznanja do kojih su došle američke obaveštajne službe na KiM. Dajte nam ta saznanja, ona će pre odvesti do ubica i naručilaca", rekao je Drecun.

On je istakao da će naši istražni ograni, naše službe bezbjednosti učiniti sve da, sa limitiranim kapacitetima, rasvjetle ubistvo.

Ubistvo Olivera Ivanovića komentarisao je i bivši šef specijalnog tima službe Državne bezbjednosti Božidar Spasić, koji je istakao juče za Pink da je Kosovo crna rupa puna kriminogenih radnji, u kojoj Amerika kontroliše sva dešavanja. On ističe da će se nakon ubistva Ivanovića, počinioci definitivno pritajiti neko vrijeme.

"Ivanović je bio laka meta. Veliki problem biće samo što je kod naroda uspostavljena doza straha, i zato predsjednik države Aleksandar Vučić mora da ubijedi Srbe na KiM da će sve biti u redu i da Srbija i njene institucije stoje uz narod - rekao je Spasić.

On ističe da je ubistvo Ivanovića u stvari poruka Srbima: radite kako vam se kaže, ili ćemo vas ubijati.

Kardin: Nemamo podatke o Atentatu

Američki senator, demokrata Ben Kardin izjavio je za Radio Slobodna Evropa, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da je to tragičan događaj i da mora biti obavljena temeljna i transparentna istraga zločina, ali da Beograd i Priština moraju da ostanu posvećeni dijalogu o normalizaciji odnosa.

Upitan da li smatra da postoji veza koja vodi ka Kremlju, američki senator koji je i autor nedavnog izvještaja o sve snažnijem ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu, kazao je da SAD nemaju konkretne informacije o ubistvu:

"Zato i pozivamo na potpunu transparentnost u istrazi tog atentata, ali nema nikakve sumnje da region mora preduzeti snažne korake da se zaštiti od ruskog uticaja", rekao je Kardin.

(NN/novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije