Ex -Yu

Državni tužilac Hrvatske priznao da je mason, ne razmatra ostavku

Državni tužilac Hrvatske priznao da je mason, ne razmatra ostavku
Foto: Arhiva | Državni tužilac Hrvatske priznao da je mason, ne razmatra ostavku

ZAGREB - Hrvatski državni tužilac Dražen Jelenić priznao je da je član masonske lože, ali je rekao da ne razmišlja da podnese ostavku zbog toga.

Jelinić je za N1 rekao da se radi o zakonski osnovanom udruženju koje se, kako je naveo, zalaže za boljitak u društvu.

Upitan zašto je postao član masonske lože, Jelinić je rekao da ga je prijatelj pitao da se učlani i da mu je imponovalo što su ga zvali.

"S obzirom na to da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovi masonske lože, moram priznati da mi je u tom trenutku to, s jedne strane imponovalo, da je neko prepoznao moju stručnost, rad, profesionalno zalaganje i da na taj način mogu da doprinesem radu jednog udruženja, koje se zalaže za boljitak u društvu, zajednici, počevši od porodice, okruženja u kojem živite i konačno Republike Hrvatske, odnosno domovine", rekao je Jelenić, a prenosi Hina.

Hrvatska javnost preispituje vjerodostojnost i nepristrasnost državnog tužioca kao člana masonske lože, i pošto se našao u istrazi afere vezane za ucjenjivanje oftalmologa Nikice Gabrića, osnivača i direktora Specijalne bolnice za oftalmologiju Svetlost, takođe masona.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak troje novinara nedeljnika 7Dnevno.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su ucjenjivali Gabrića, tražeći od njega oko 27.000 evra koje bi platio kroz oglase u njihovom listu, da ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. On je to, navodno, odbio i serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Po priznanju da je član masonske lože, Jelinić je rekao novinarima da je Gabrić pokušao da utiče na tok predistrage protiv troje novinara, od kojih je jedan, takođe, mason, navodi N1.

Hrvatski ministar pravde: Očekuje ostavku Jelenića

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković izjavio je danas da očekuje da državni tužilac Dražen Jelenić podnese ostavku, ocijenivši da je neprihvatljivo da on bude član masonskog udruženja.

"Neprihvatljivo je članstvo u ovakvom udruženju građana, bez obzira što je ono registrovano prema zakonima. Njegovo djelovanje je ipak prekriveno velom tajne, članstvo takođe, dakle, predstavlja određeni rizik za djelovanje glavnog državnog tužioca i drugih koji su članovi takvih organizacija", rekao je Bošnjaković nakon sjednice užeg kabineta hrvatske vlade, a prenosi Index.

On je prenio novinarima da je razgovarao s Jelenićem i da očekuje njegovu ostavku.

"Hoće li on postupiti na taj način ili ne, to je njegova lična odluka, ukoliko ostavke ne bude, mislim da će Vlada pokrenuti postupak", naveo je Bošnjaković, dodajući da vlada to želi brzo da riješi.

Bošnjaković tvrdi da vlada nije znala za članstvo Jelenića u masonskom udruženju, kada je on imenovan za državnog tužioca.

"Nismo to znali, da smo znali, odluke bi bile sasvim drugačije. To nam je neprihvatljivo, ali time ne želim reći da je on donosio odluke pod uticajem i refleksijom tog članstva", rekao je ministar pravde.

S druge strane, ministar zaštite životne okoline i energetike Tomislav Ćorić rekao je, uoči sastanka užeg kabineta vlade, da ne vidi ništa problematicno u činjenici da je Jelenić član masonske lože.

"Bilo čija pripadnost bilo kojem udruženju u Republici Hrvatskoj, ako to udruženje djeluje u skladu sa zakonom, meni lično, u ovom konkretnom slučaju, nije nešto što je predmet ispitivanja", rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije