Ex -Yu

EU: Bojkot neprihvatljiv, nema "balkanskog proljeća"

EU: Bojkot neprihvatljiv, nema "balkanskog proljeća"
Foto: eu | EU: Bojkot neprihvatljiv, nema "balkanskog proljeća"

BRISEL -- Bojkot parlamenta nije prihvatljiv, nema "balkanskog proljeća", stav je Evropske unije povodom događaja u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Portparolka EU Maja Kocijančić rekla je da ne treba porediti proteste koji se dešavaju istovremeno u pomenute tri zemlje regiona.

Ona je odbacila konstataciju albanskih medija da je u toku "balkansko proljeće", koje, po njihovoj ocjeni, "može izazvati ozbiljnu krizu za EU".

"Protesti u svakoj zemlji imaju svoje karakteristike i ne bih poredila te situacije", izjavila je Kocijančić u Briselu.

Ona je prihvatila ocjenu novinara da postoje "neki zajednički elementi" u zahtjevima građana koji protestuju, ali je naglasila da nisu za poređenje: "Evropska komisija kroz svoje izvještaje prati situacije u zemljama regiona i hvali i kritikuje, kad god je to potrebno. Izvještaji su jasni i ne bih poredila te situacije", ponovila je Kocijančić.

Kada je u pitanju poštovanje vladavine prava kao jedan od zahtjeva koji se ponavlja i u Albaniji i u Crnoj Gori i u Srbiji, Kocijančić je ocijenila da je "vladavina prava apsolutno od najviše važnosti".

"Tim povodom razgovaramo ne samo sa vladama, već i sa drugim sagovornicima u regionu, kako bi imali zaokruženu sliku situacje na terenu", zaključila je Kocijančić.

On je takođe ponovila osudu šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara Hana zbog bojkota rada Parlamenta od strane albanske opozicije.

"Odluka opozicije ozbiljno šteti funkcionisanju demokratije u Albaniji, jer je parlament mjesto gdje se razmatraju i pokreću reforme", poručila je Kocijančić.

Upitana za stav EU povodom sličnog poteza srpske opozicije Kocijančić je naglasila da ne treba razmatrati svaku situaciju pojedinačno u svakoj od zemalja partnera: "Naglašavamo da je parlament mjesto gde treba da se vode debate", rekla je ona.

Dodala je, kad je riječ o protestima u Srbiji, da je mirno izražavanje stavova fundamentalno pravo građana.

Portparolka EU kaže da je zajednička poruka EU svim partnerima na zapadnom Balkanu ta da region ima jasnu EU perspektivu koja može postati realnost samo kroz sprovođenje reformi.

”Reforme su prioritet i fokus. One su važne za sve građane i zato ja naš fokus sa svim partnerima na tome”, kaže Kocijančić.

Ona je ponovila da je EU unaprijedila svoje angažovanje sa zapadnim Balkanom i da je to ”fokus” posla EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije