Ex -Yu

EU riješena da članstvo Srbije bude konačan ishod

EU riješena da članstvo Srbije bude konačan ishod
Foto: Ilustracija | EU riješena da članstvo Srbije bude konačan ishod

BEOGRAD - Austrijski ambasador u Beogradu Johanes Ajgner kaže da godina pristupanja Srbije EU nije toliko bitna koliko to da je EU riješena da punopravno članstvo bude konačan ishod.

On je za N1 ocijenio da 2019. godina nije realan rok kada bi Srbija ušla u EU, a da je 2020. ambiociozan cilj.

Ističe, međutim, da EU projekat ne može da bude okončan bez pune integracije zemalja zapadnog Balkana i dodaje da Austrija to i očekuje.

Ajgner podsjeća da je otvoreno 10 poglavlja, a da su privremeno zatorena dva. On je uporedio put Srbije sa hrvatskim kojoj je od formalnog otvaranja pregovora do kraja bilo potrebno šest godina.

"Srbija je svoje pregovore formalno počela 2014. godine, ako tome dodamo šest godina, završetak bi bio 2020, mada je i to ambiciozan cilj", naveo je, ali je dodao da godina nije toliko bitna koliko to da je EU riješena da punopravno članstvo Srbije bude konačan ishod.

Komentarišuci posljednji izvještaj EK o napretku Srbije, Ajgner kaže da je on, kao cjelokupan izvještaj, dobar balans i da se u njemu cijeni rješenost Srbije da ide ka punopravnom članstvu u EU i to što se taj proces vodi stručno. Dodaje da u Poglavlju 23 ima dosta posla.

Ajgner kaže da je Srbija važna lokacija za Austriju, da dosta privrednih subjekata iz te zemlje ovde posluje, a da dve države mogu više saradivati u oblastima kao što su poljoprivreda, organska hrana, turizam i saradnja na Dunavu.

Ambasador Ajgner kaže da je Srbija jedna raznovrsna zemlja, i da kad se krene od Subotice do Preševa, može da se vidi toliko različitosti koje, zapravo, čine čari ove zemlje. Kaže da je kulturni život raznolik i dobar i da lično u njemu uživa.

"Pravi brend Srbije je raznolikost, a konkretno - naravno da su manastiri, obožavam srpske manastire, ali i prirodu... Zlatar i Uvac.. To je raj".

Izbori u Francuskoj, Holandiji, pokazali su, prema njegovom mišljenju, da evroskeptične partije ne pobjeđuju.

Ambasador smatra i da pobjedom Makrona, jača osovina Berlin - Pariz, a da postoje slična stremljenja i na njemačkoj strani (i kad je u pitanju Martin Šulc, i kad je u pitanju Angela Merkel), i da je upravo to garancija da se evropski projekat nalazi na dobrom putu.

Ambasador Ajgner kaže da je Brexit veliki izazov za EU, ali još veći za Veliku Britaniju. Na kraju tih pregovora ce se ispostaviti da je to veći problem za Britaniju, nego za EU i ocjenjuje: "EU će nastaviti da postoji, ona će možda još više zbiti redove".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije