Ex -Yu

EU ukida vize Prištini

EU ukida vize Prištini
Foto: Tanjug/AP | EU ukida vize Prištini

BRISEL - Ambasadori država članica Evropske unije postigli su dogovor o pokretanju pitanja o viznoj liberalizaciji za samoproglašeno Kosovo, odnosno o pregovaračkom mandatu Savjeta o uredbi o putovanju bez viza za one koji posjeduju pasoše koje izdaje Priština.

Predsjedništvo Savjeta će na temelju tog mandata započeti pregovore s Evropskim parlamentom, saopštio je Savjet EU u saopštenju u kome je samoproglašeno Kosovo označeno zvjezdicom.

Prema nacrtu pravila, nosiocima ovih pasoša bilo bi omogućeno putovanje u EU bez viza za boravak od 90 dana u bilo kom perodu od 180 dana. 

U skladu sa stavovima Savjeta izuzeće od obaveze posjedovanja vize primjenjivalo bi se od datuma početka rada Evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS), najkasnije 1. januara 2024.

Savjet EU smatra da je Priština postigla značajan napredak u svim reformama za liberalizaciju viznog režima, uključujući i oblast bezbjednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbjednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja. Na osnovu ove procjene Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje izdaje Priština.

Komisija će nastaviti da aktivno prati sprovođenje ovih zahtjeva, uključujući usklađivanje vizne politike, kroz mehanizam za liberalizaciju viznog režima, dodaju iz Savjeta EU. 

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, pozdravio je odluku o viznoj liberalizaciji. 

"Vidimo da se pregovori Beograda i Prištine raspadaju jer se Stejt department dogovara s Evropljanima, a kada njima prepustite da vode  dobijete mnogo priče, a malo akcije", rekao je Ričard Grenel, nekadašnji specijalni izaslanik za dijalog. 

Istakao je da je neophodno da "američki lideri povedu" i da imaju povjerenje obje strane. Za Kurtija kaže da odbija sve ideje te da nije od koristi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije