Ex -Yu

EU za Crnu Goru opredijelila dodatnih 112,6 miliona evra

EU za Crnu Goru opredijelila dodatnih 112,6 miliona evra
Foto: Pixabay | EU za Crnu Goru opredijelila dodatnih 112,6 miliona evra

PODGORICA - Evropska unija dodijeliće Crnoj Gori dodatnih 112,6 miliona evra za infrastrukturne projekte, potvrđeno je u Briselu na sastanku Strateškog i Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira.

"Zahvaljujući dodatnim sredstvima i kontinuiranoj podršci koju imamo od Evropske unije, sada imamo priliku da modernizujemo prugu, povećamo brzinu saobraćaja u tranzitu, unapredimo nivo usluga i olakšamo međunarodni protok robe i transport putnika. Ovakva ulaganja će dati konkretne benefite i direktno se odraziti na kvalitet života naših sugrađana, ali i turista koji koriste voz kao sredstvo prevoza“, rekla je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Crnoj Gori su odobrena sredstva za rekonstrukciju deonice Bar-Golubovci sa blizu 39,6 kilometara otvorene železničke pruge, uključujući 6,5 kilometara dug gornji stroj u tunelu Sozina, 17 kilometara staničnog i šest kilometara ranžirnih koloseka.

Crna Gora veoma ceni dodatnu podršku EU kroz novi Plan rasta, rekla je Gorčević, uvjerena da će to biti efikasan mehanizam za pokretanje reformi, koje su potrebne da se proces pristupanja vrati u kolosek, a građanima poboljša kvalitet svakodnevnog života, prenosi Tanjug.

"Nadamo se da će nam Plan rasta donijeti podršku za konkretne infrastrukturne projekte, u skladu sa ključnim politikama EU u ovoj oblasti. Crna Gora je, uz jasnu posvećenost nove Vlade, spremna da bude kredibilan partner kada je u pitanju planiranje i realizacija infrastrukturnih projekata, prateći u potpunosti logiku ekonomske izvodljivosti projekata, ali i pravila EU o javnim nabavkama, državnoj pomoći, životnoj sredini i drugim oblastima važnim za uspješan razvoj infrastrukture“, navela je Gorčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije