Ex -Yu

EU zabrinuta zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom

EU zabrinuta zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom
Foto: Ilustracija | EU zabrinuta zbog vojne saradnje Srbije sa Rusijom

BRISEL - Evropska unija poziva Srbiju da se bori protiv "zavisnosti od isporuka ruskog gasa" i izražava zabrinutost zbog vojne saradnje sa Rusijom i Bjelorusijom, navodi se u izveštaju Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

U izvještaju Srbiji se predlaže da stimuliše investicije u obnovljive izvore energije, kao i da "diversifikuje izvore proizvodnje električne energije u zemlji sa fokusom na druge vrste obnovljive izvore", prenosi "Sputnjik".

Evropski parlament preporučio je Beogradu i da "obezbijedi veću usklađenost" između svoje i evropske spoljne politike i podsjetio da Beograd dobija finansijsku pomoć od EU.

"Sputnjik" navodi da, prema ocjenama stručnjaka, "rukovodstvo EU traži načine da izvrši pritisak na srpsko rukovodstvo, pokušavajući da od njega dobije 'političku lojalnost' u zamjenu za dotacije".

Isti izvor podsjeća da je odbrambena politika Srbije zasnovana na vojnoj neutralnosti, a da je ta zemlja partner i NATO, iako ne planira da ulazi u ovaj vojni blok.

U tekstu se dodaje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije izjavio da je zemlji potreban ruski gas i da stoga podržava izgradnju "Turskog toka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije