Ex -Yu

Egipat bi mogao da povuče priznanje Kosova

Egipat bi mogao da povuče priznanje Kosova
Foto: N.N. | Egipat bi mogao da povuče priznanje Kosova

BEOGRAD - Egipat bi mogao da povuče odluku o podršci nezavisnosti samoproglašenog Kosova, pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da u Egiptu jača struja čiji je stav da je došlo vrijeme da se preispita odluka o priznavanju nezavisnosti južne srpske pokrajine, prema kojoj je od početka postojalo veliko podozrenje i u političkim krugovima i u javnosti.

Kairo je priznao samoproglašeno Kosovo 26. juna 2013. godine, samo nekoliko dana pred državni udar egipatske vojske i svrgavanje sa vlasti dotadašnjeg predsjednika Muhameda Mursija.

List navodi da je ćorsokak u koji je Egipat dovelo "Muslimansko bratstvo" priznanjem samoproglašenog Kosova na neki način popravila aktuelna garnitura jer do danas, ni pet godina od priznavanja, nisu razvijeni ni diplomatski, ni privredni odnosi Kaira sa Prištinom, niti su otvorene ambasade.

List ističe da bi, ukoliko Egipat preinači odluku u vezi sa Kosovom, to veoma brzo moglo da izazove domino efekat i da broj zemalja koje priznaju Prištinu sa sadašnjih 106 padne ispod 100.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je taj spoljnopolitički cilj u ovoj godini zacrtala i srpska diplomatija.

"Novosti" pišu da imaju informacije da će narednih mjeseci Beograd detaljno "pročešljati" spisak svih država koje su priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova i odrediti listu onih koje bi potencijalno mogle da stave na dnevni red preispitivanje te odluke, te da će ubrzo uslijediti opsežna diplomatska akcija.

Priznanje samoproglašenog Kosova su krajem prošle godine povukli i Gvineja Bisao i Surinam.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije navode da su zvaničnici Omana, Centralnoafričke republike, Nigerije, Ugande, Sao Toma i Principe u više navrata demantovali Prištinu koja tvrdi da su te zemlje priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije