Ex -Yu

Epidemija žutice i u Kotoru

Epidemija žutice i u Kotoru
Foto: Ilustracija | Epidemija žutice i u Kotoru

PODGORICA - Epidemija žutice - hepatitisa A proglašena je u Kotoru, nakon Herceg Novog, a slučajevi zaraze bilježe se i u Budvi, Nikšiću i Podgorici, potvrdio je Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Iz Instituta su potvrdili da je prvi sporadičan slučaj prijavljen 21. jula, a do 4. oktobra registrovano je 27 zaraženih, i to 18 iz Herceg Novog, četiri iz Kotora, po dvije iz Budve i Nikšića i jedna iz Podgorice.

U Instituta tvrde da je pravi broj oboljelih u epidemiji vjerovatno veći od prijavljenog broja jer se neki ljudi oporave bez medicinske njege i ne testiraju se na hepatitis A.

Obično je potrebno nekoliko sedmica da bi se utvrdilo da li je inficirana osoba dio epidemije ili sporadičan slučaj, navode iz Instituta.

Prva informacija o epidemiji u Herceg Novom pojavila se u drugoj polovini septembra, a Institut zvanično do sada nije obavijestio javnost o tome da je tokom ljeta bilo zabilježenih slučajeva žutice u primorskim opštinama.

Oboljenje hepatitis A predstavlja zapaljenje jetre čiji je uzrok istoimeni virus. Prema podacima Instituta, simptomi su zamor, malaksalost, glavobolja i povišena tjelesna temperatura, a pored toga javlja se i gubitak apetita, mučnina, nagon na povraćanje.

Iz Instituta tvrde da su infekcije hepatitisom A u Crnoj Gori stalno prisutne, ali u umjerenom intenzitetu, dok se na svakih šest do 10 godina registruju epidemije ovog oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije