Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Epidemiolozi se žale: Prećutkuju kontakte da poštede prijatelje

Epidemiolozi se žale: Prećutkuju kontakte da poštede prijatelje
Foto: Pixabay/Ilustracija | Epidemiolozi se žale: Zaraženi prećutkuju kontakte da poštede prijatelje
Tanjug

ZAGREB - Hrvatski epidemiolozi žale se da veliki broj oboljelih od virusa COVID-19 prećutkuje kontakte jer žele da poštede prijatelje od samoizolacije.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, zaraženi to rade jer žele da spasu prijatelje koji idu na ljetovane, ili zato što žele da izbjegnu samoizolaciju usred ispitnog roka, ili jednostavno jer ih prijatelj zamoli da to ne radi jer "možda uopšte neće dobiti koronu".

Kako se navode riječi epidemiologa, mnogi i dalje ne shvataju COVID-19 kao ozbiljnu bolest ne samo za nji, već i za sve one koji sa njima žive, rade ili se druže.

Dodaje se da pored onih koji ozbiljno shvataju bolest i pridržavaju se mjera, ima i onih koji ne razmišljajući organizuju velike svadbe, krštenja, zabave, odnosno sve situacije u kojima se virus korona brzo širi.

Epidemiologe nakon tih velikih događanja dodatno muči činjenica da ima onih koji ne žele da kažu svoje kontakte ili to kontakti traže od njih.

"Za svadbe koje su bile početkom jula nikad nismo dobili popis svih koji su bili na tim događanjima, ni od mladenaca ni od organizatora svadbe. Tako nismo nikad ni doznali ko je tamo sve bio. Tek kad se neko od njih razboli, saznajemo da je bio na nekoj od tih svadbi na kojima su se okupili brojni ljudi", rekla je epidemiolog iz Vinkovaca Vedrana Lanc Čurdinjaković.

Prema njenim riječima, bilo je i osoba koji su se pravdali da su bili na sastancima pa zato nisu kontakt, ili da su kasnili na isti pa nisu sve vrijeme bili sa zaraženim, ili da su otišli sa sastnka baš kada je zaraženi došao i slično.

"Znamo da to nije istina, ali nemamo nikakvu mogućnost da to dokažemo pa onda takvi 'prođu' bez samoizolacije i opasnost su za svoju okolinu", rekla je Lanc Čurdinjaković i dodala da se neki od njih uhvate kada se naknadno utvrdi da su pozitivni, ali da su problem i oni koji imaju blage simptome ili su asimptomatski slučajevi.

Ona je ponovila da je pronalazak najvećeg broja kontakata zaraženog suština kvalitetne borbe protiv širenja virusa COVID-19, što znači da se dođe do barem 80 odsto kontakata u roku od tri dana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije