Ex -Yu

Erdoan predložio Putinu zajedničku kontrolu sirijskih naftnih polja

Erdoan predložio Putinu zajedničku kontrolu sirijskih naftnih polja
Foto: Tanjug/AP | Erdoan predložio Putinu zajedničku kontrolu sirijskih naftnih polja

MOSKVA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan izjavio je da je predložio ruskom lideru Vladimiru Putinu zajedničku upravu nad naftnim poljima u Siriji i da Rusija i Turska mogu da kontrolišu naftna polja umesto "terorista" koji ih trenutno kontrolišu.

Obraćajući se novinarima u avionu na povratku iz Brisela, Erdoan je rekao da je Putin procjenjivao ovaj predlog koji je turski predsjednik izložio tokom razgovora u Moskvi u četvrtak. Erdoan je dodao da bi mogao isto to da ponudi i američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

"Kamišli je mjesto gdje se nalazi nafta. Deir el Zor je još jedna teritorija sa naftnim rezervama. U toj provinciji naftne resurse eksploatišu teroristi (Radnička partija Kurdistana i snage samoodbrane sirijskih Kurda). Amerika ovde ima svoje planove", precizirao je Erdoan.

"Predložio sam ovo gospodinu Putinu, rekavši mu da bismo mi mogli da budemo ugovorna strana biznisa ako ga oni finansijski podrže", dodao je Erdoan.

Turski predsednik je naveo da je Putin pozitivno reagovao na ovu ideju kao mogućnost.

"Ako se takav korak može preduzeti, mogao bih čak istu ponudu da dam i Trampu", dodao je Erdoan.

Nafta koju teroristi proizvode je lošeg kvaliteta, neobrađena. "Ali ako se dovede u dobro stanje, daće šansu za obnovu Sirije. I odmah će biti jasno ko želi da zaštiti Siriju i obezbijedi njeno jedinstvo, a ko želi da je potčini", dodao je turski lider.

Moskva nije prokomentarisala ovaj Erdognov prijedlog dat tokom razgovora sa Putinom. Međutim, ranije su ruski zvaničnici više puta kritikovali napore zemalja da naruše teritorijalni integritet Sirije ili pljačkaju njene resurse.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije