Ex -Yu

Erdoan primio Grabar-Kitarović, na dnevnom redu tema i BiH

Erdoan primio Grabar-Kitarović, na dnevnom redu tema i BiH
Foto: N.N. | Erdoan primio Grabar-Kitarović, na dnevnom redu tema i BiH

ANKARA - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je poslijepodne u jednodnevnu radnu posjetu Ankari gdje ju je u predsjedničkoj palači primio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Planirano je da Grabar-Kitarović i Erdoan prije svega razgovaraju o privrednoj saradnji, ali i o tome kako su hrvatski mediji pisali o unutarpolitičkim odnosima u BiH.

Nakon svečanog dočeka započeli su razgovor na kojem bi glavne teme trebale biti stanje u Bosni i Hercegovini te odnosi Evropske unije i Turske, prenosi Index.hr.

Hrvatska i Turska imaju vrlo dobre odnose bez otvorenih pitanja, a dvije zemlje nadaju se da zajedno mogu utjecati na stanje u Bosni i Hercegovini, kojoj prijeti politička blokada pošto je dijelove Izbornog zakona osporio Ustavni sud BiH.

BiH u oktobru očekuju novi izbori te bi u sljedećih nekoliko mjeseci BiH trebala prihvatiti novi izborni zakon, no zasad nema dogovora političkih čelnika Hrvata i Bošnjaka o tom pitanju.

Kako prenose hrvatski mediji, Grabar-Kitarović s Erdoganom u Ankari namjerava razgovarati o ulozi dviju zemalja u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, a takođe će razgovarati i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišem nivou u prvom tromjesečju ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije