Ex -Yu

Euronews: Srbija jedina u Evropi gdje građani biraju vakcinu

Euronews: Srbija jedina u Evropi gdje građani biraju vakcinu
Foto: Tanjug/AP | Euronews: Srbija jedina u Evropi gdje građani biraju vakcinu

LION - Evropska televizijska mreža Euronews navodi danas da Srbija prednjači u odnosu na Evropsku uniju u vakcinaciji građana protiv korona virusa i ističe da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj građani mogu slobodno da izaberu koju vakcinu žele da prime.

Oko petine građana Srbije, tačnije 1,4 miliona od sedam miliona stanovnika, primilo je barem jednu dozu vakcine, a oko 500.000 i drugu dozu, ukazuje Juronjuz.

Ova TV mreža u tekstu objavljenom na svom sajtu primjećuje da su u Srbiji odobrene četiri vakcine protiv korona virusa, koje su razvile kompanije Fajzer i Biontek, AstraZeneka zajedno sa Univerzitetom u Oksfordu, kineski Sinofarm i ruski "Sputnjik V".

Televitija podsjeća da posljednje dvije, kineska i ruska vakcina, još nisu odobrene za upotrebu u Evropskoj uniji, čija bi Srbija željela da bude članica, ali napominje da je stav Vlade Srbije da vakcine ne treba gledati kao geopolitičko, već zdravstveno pitanje.

"Kao rezultat, ljudi mogu da biraju bilo koju od četiri vakcine. Oni, takođe, mogu navesti da nemaju preferencije, u nadi da će se brže vakcinisati", zaključuje Euronews.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije