Ex -Yu

Evropska komisija: Crna Gora i dalje ključna tranzitna zemlja za drogu

Evropska komisija: Crna Gora i dalje ključna tranzitna zemlja za drogu
Foto: Ilustracija/Arhiva | Evropska komisija: Crna Gora i dalje ključna tranzitna zemlja za drogu
Srna

PODGORICA - Međunarodni šverc droge i ubistva povezana sa klanovima i dalje su tipična obilježja crnogorske kriminalne scene, sa tim grupama se dovodi u vezu osam tona kokaina koji je zaplijenjen u inostranstvu, navodi se u izvještaju Evropske komisije.

"Nekih 13 ubistava povezanih sa klanovima dogodilo se u Crnoj Gori 2020. godine, a pet ubistava koja su uključivala crnogorske kriminalne grupe dogodila su se u inostranstvu, uključujući Španiju, Njemačku, Austriju i Grčku", navodi se u izvještaju o Crnoj Gori.

Istaknuto je da je u aprilu 2021. policija u Kotoru uhapsila osumnjičenog vođu jedne od glavnih crnogorskih kriminalnih grupa, takozvanog klana "Kavač", a optužnica je podignuta protiv njega i još 13 članova grupe.

"Još pet hapšenja i sprečavanje najmanje pet ubistava dogodilo se u prva tri mjeseca 2021. godine. U avgustu 2021. policija je uhapsila pet navodnih članova klana 'Škaljar' na nekoliko lokacija u zemlji, nakon istrage, koju je podržao i Evropol, a uključeni su bili i planirani atentati i napadi na pripadnike tužilaštva i policije", navedeno je u izvještaju.

EK je podsjetila da su u avgustu ove godine, nakon devetomjesečne operacije usmjerene na aktivnosti crnogorske kriminalne grupe "Škaljari", na španskim Kanarskim ostrvima vlasti uhapsile četiri crnogorska državljanina i zaplijenile više od 400 kilograma kokaina i skoro pola miliona evra u gotovini.

Posebno je ukazano da Crna Gora ostaje ključna tranzitna zemlja za drogu, kao dio "Balkanske rute", posebno za kanabis proizveden u Albaniji, koji se preko Crne Gore švercuje prema EU.

"Vlasti su tokom 2020. godine zaplijenile 3,1 tonu droge (u odnosu na 2,4 tone 2019), uglavnom marihuane. U dva istaknuta slučaja, crnogorska policija je u bliskoj saradnji sa albanskom policijom otkrila kriminalne grupe koje švercuju marihuanu iz Albanije, što je dovelo do hapšenja 27 osoba i pljenidbe 2,7 tona marihuane na teritoriji Crne Gore.

U avgustu 2021. godine policija je u blizini Podgorice zaplijenila više od jedne tone kokaina u vrijednosti od 100 miliona evra, što je najveća pljenidba u istoriji zemlje", naglašava se u izvještaju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije