Ex -Yu

Evropska komisija: Tempo pristupanja Srbije zavisiće i od normalizacije odnosa sa Prištinom

Evropska komisija: Tempo pristupanja Srbije zavisiće i od normalizacije odnosa sa Prištinom
Foto: N.N. | Evropska komisija: Tempo pristupanja Srbije zavisiće i od normalizacije odnosa sa Prištinom
Srna

BEOGRAD - Ukupni tempo pristupanja Srbije EU zavisiće prije svega od intenzivnijeg toka reformi, vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, navodi se u nacrtu godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku.

Izvještaj o stanju reformi u Srbiji i drugim zemljama sa perspektivom članstva u EU, u koji je uvid imao RTS, biće zvanično objavljen sutra u Strazburu, a visoki predstavnik EU Federika Mogerini će ga zvaničnicima Srbije predstaviti tokom posjete Beogradu u srijedu, 18. aprila.

U dijelu izvještaja koji je posvećen Srbiji u okviru dokumenta o strategiji proširenja EU navodi se da Srbija treba da produbi svoje angažovanje u dijalogu sa Prištinom, uključujući primjenu svih dogovora, a posebno onog o energetici.

U izvještaju se dodaje da je inicijativa predsjednika Srbije o unutrašnjem dijalogu dobrodošla u ovom pogledu.

Evropska komisija ocjenjuje da Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u popravljanju regionalnih veza i očuvanja stabilnosti.

U dijelu izveštaja koji se odnosi na Kosovo i Metohiju piše se da Priština treba da pojača angažovanje u dijalogu sa Beogradom, a posebno rad na formiranju zajednice srpskih opština /ZSO/.

Kada je riječ o vladavini zakona, Evropska komisja ocjenjuje da je bilo određenog napretka, ali da Srbija treba da pojača napore i postigne više rezultata, posebno u "stvaranju ambijenta za slobodu izražavanja, jačanju nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i održivog napretka u borbi protiv korupcije i ogranizovanog kriminala".

"Ekonomski reforme nastavljaju da daju rezultate, posebno u vidu makroekonomske stabilnosti", navodi se u nacrtu i dodaje da je "nivo privatnog i javnog ulaganja nizak, a poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća mora da se popravi".

U izvještaju piše da je "velika strukturna reforma javne uprave, poreskih organa i državnih preduzeća i dalje nedovršena".

U okviru pristupnih pregovora ističe se da je ključno da Srbija razvije i održi adminstrativne kapacitete za bavljenje pitanjima EU članstva.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije