Ex -Yu

Evropska komisija bez komentara na slovenačke optužbe o prisluškivanju

Evropska komisija bez komentara na slovenačke optužbe o prisluškivanju
Foto: Ilustracija | Evropska komisija bez komentara na slovenske optužbe o prisluškivanju

BRISEL - Evropska komisija je odbila da komentariše pisanja slovenačkih medija da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) navodno prisluškivala slovenačke zvaničnike.

"Vidjeli smo medijske izvještaje o tome i nemamo komentara budući da je to bilateralno pitanje, koje nam nije poznato i o kojem nemamo detalje. Nacionalne obavještajne službe i s njima povezana pitanja spadaju u nacionalne nadležnosti i stoga je na državama članicama da nadgledaju i kontrolišu svoje službe", rekao je slovenačkim novinarima portparol Komisije Margaritis Skinas dodavši kako Komisija nema obavještajne službe, nema špijune i nije upućena u taj svijet.

 Na pitanje o navodnom pokušaju uticaja hrvatske Vlade na medije da spriječi izvještavanje o tom pitanju, Skinas je odgovorio da Komisija "podržava medijske slobode i pluralizam unutar svojih nadležnosti".

"Odgovornost je u prvom redu na našim državama članicama da štite medijske slobode i pluralizam u skladu s evropskim vrijednostima koje su zapisane u Povelji EU-a o osnovnim pravima", rekao je Skinas.

Slovenački mediji su objavili da je hrvatska SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku političarku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces te da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik hrvatske Vlade, pokušao spriječiti slovenačke medije da izvjeste o navodnom SOA-inom prisluškivanju slovenačkih zvanilnika, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije